«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την έρευνα της PwC για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις – Πάνω από 6,3 δισ. η συνολική αξία των deals φέτος

Ιδιαίτερα παραγωγική σε εξαγορές και συγχωνεύσεις αποδείχθηκε η περσινή χρονιά για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με φόντο τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές έκαναν πράξη το ενδιαφέρον τους, κλείνοντας αρκετά deals που όχι μόνο έφεραν νέα «πνοή», αλλά παράλληλα άλλαξαν άρδην τον επιχειρηματικό χάρτη. Την έντονη κινητικότητα που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του 2021 καταγράφει έρευνα της PwC που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με την PwC, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά €200 εκατ. συγκριτικά με το 2020.

Εάν συμπεριληφθούν δε συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, τότε θα μιλάμε για την πιο παραγωγική χρονιά σε επίπεδο εξαγορών στην ιστορία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και της τεχνολογίας καθώς και των τροφίμων και ποτών που ξεχώρισαν με τις… επιδόσεις τους. Σύμφωνα με τον Partner – Territory Advisory Leader της PwC Ελλάδας Κυριάκο Ανδρέου, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021 ήταν «καταλύτης για την ελληνική οικονομία, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη». Λέει μάλιστα πως «ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που συμφωνήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος μάς δημιουργούν την πεποίθηση ότι, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, το 2022 θα διατηρήσει μια εξαιρετικά έντονη δυναμική». Να σημειωθεί ότι το 2021 ήταν χρονιά – σταθμός για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αφού περίπου 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπό τη μορφή τιτλοποίησης, πωλήθηκαν σε funds. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12 δισ.

Με την ίδια ορμή ξεκίνησε και η νέα χρονιά, με ηχηρές συμφωνίες να παίρνουν σάρκα και οστά. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν η απόκτηση του 49% της Viva Wallet από την JPMorgan έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ αλλά και η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind Hellas από την United Group στα μέσα Ιανουαρίου, με τίμημα που ανήλθε επίσης στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ. Ολα δείχνουν πως οδεύουμε προς νέα ιστορικά υψηλά, με την PwC να υπολογίζει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα ξεπεράσουν τα €6,3δισ. καθώς έπεται να ολοκληρωθούν σημαντικές συμφωνίες, όπως η παραχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC και η εξαγορά του ΟΠΑΠ από την Allwyn Entertainment έναντι €327,4 εκατ. Καταλυτικό ρόλο στην επενδυτική διάθεση πάντως θα παίξει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειές του στο παγκόσμιο εμπόριο. Ηδη, η Τράπεζα της Ελλάδας στο βασικό της σενάριο περιμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,7% του ΑΕΠ και πληθωρισμό ύψους 5,1% ετησίως.

Ιδιωτικοποιήσεις

Υψηλοί ρυθμοί παρατηρήθηκαν και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας συνέβαλε στην ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων που είχαν καθυστερήσει λόγω της πανδημικής κρίσης το 2020. Το 2021 μάλιστα, υπεγράφησαν ιστορικά μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, η αξία των οποίων πλησίασε τα 3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, την περσινή χρονιά εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση για την πώληση του Ελληνικού (συνολικό τίμημα 915 εκατ. ευρώ), υπεγράφη η μετάβαση της ΔΕΠΑ στην Italgas (ύψους 733 εκατ. ευρώ), ενώ πωλήθηκε και το 49% της ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος €1,3δισ. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση των ακινήτων Golf-North Afantou στη MA Angeliades Hellas από το ΤΑΙΠΕΔ. Παρόμοια κινητικότητα εκτιμάται πως θα υπάρξει και φέτος, με την PwC να περιμένει πως το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις θα ξεπεράσει τα €2,5δισ. αφού ήδη η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στις ΓΕΚ Τέρνα και Egis Projects που ανέρχεται σε €2,3 δισ., βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.