Όπως είχε γράψει η Αυγή από τον Μάιο, ο σχεδιασμός του νέου επιδόματος ανεργίας δεν θα έχει απλώς αυστηρά κριτήρια για τους δικαιούχους από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το Επίδομα θα περικόπτεται κατά 50% για τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης πριν απολυθούν, ενώ θα είναι από εξαιρετικά χαμηλό έως ανύπαρκτο για όσους τυχόν απολυθούν διαδοχικά δύο ή τρείς φορές μέσα σε ένα χρόνο.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τιμωρούν τους νέους εργαζόμενους, (κυρίως την κατηγορία 18-25 ετών) αφήνοντας τους στο εξής με μισό ή και καθόλου επίδομα. Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία των νέων εργαζομένων αναγκάζεται συνήθως, ελλείψει άλλης επιλογής να εργαστεί ευκαιριακά, και για διάστημα 3, 4 ή πέντε μηνών.
Όπως προβλέπεται με βάση και τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου (θα περιλαμβάνονται πιθανότατα στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβριο) όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία ή συνάπτουν διαδοχικές συμβάσεις περιστασιακής απασχόλησης, θα λάβουν εξαιρετικά μειωμένο επίδομα ανεργίας, τουλάχιστον κατά 50%. Αν ο εργαζόμενος μερικής ή περιστασιακής απασχόλησης, απολυθεί δύο φορές σε διάστημα ενός έτους, δεν θα λαμβάνει ούτε το 50% του επιδόματος ανεργίας!
Το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι «δεν μπορεί να καταβάλλεται ολόκληρο επίδομα ανεργίας για μερική απασχόληση», αλλά ούτε να δεσμεύονται αντίστοιχα ποσά για εργαζόμενους με διαδοχικές «ευκαιριακές συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης».
Να θυμίσουμε όπως ανέφερε και προχθές το avgi.gr, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει το χαμηλότερο σε ύψος και ένα από τα χαμηλότερα σε διάρκεια επίδομα ανεργίας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εισάγουν μια ακόμα πρωτοτυπία στην καταβολή του επιδόματος με μοναδικό στόχο να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι του επιδόματος, αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σήμερα οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας κυμαίνονται στο 10% με 15% του συνόλου των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, δηλαδή στον ΟΑΕΔ.
Επίσης, για να λάβει ένας εργαζόμενος το (νέο) επίδομα ανεργίας θα πρέπει να παρακολουθεί υποχρεωτικά κάποιο πρόγραμμα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ αν διακόψει το πρόγραμμα ή αρνηθεί εργασία, ανεξαρτήτως αντικειμένου το επίδομα ανεργίας θα κόβεται.
www.avgi.gr