Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Νέα μέτρα από 11/02 έως 01/03

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06.00, έως και Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021 και ώρα 06.00

Τα Επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης εξακολουθούν να είναι τέσσερα .  Ειδικότερα έχουμε το Επίπεδο επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικών περιοχών. Στο νομό Χαλκιδικής που εντάσσεται στην κατηγορία των μητροπολιτικών Δήμων, ορίστηκε προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας αγοράς από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07.00 έως 17.30 . Η  κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 5:00 έως τις 18:00.

 

Για εστίαση , (πχ εστιατόρια πλην φοιτητικών εστιατορίων) καφέ , ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες , catering, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) , διανομής προϊόντων (delivery) και καθ΄οδόν εξυπηρέτησης (drive – through ) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

 

Για καταστήματα τροφίμων (άρθρο 22) (πχ σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία , πρατήρια υγρών καυσίμων , καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από Δευτέρα έως Σάββατο ορίζεται από 07.00 έως 17.30. Στα καταστήματα τροφίμων η λειτουργία της υπηρεσίας της διανομής (delivery) επιτρέπεται έως ώρα 01.00. Το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας του Σαββάτου, ισχύει και για την Κυριακή, στην περίπτωση των καταστημάτων που η λειτουργία τους επιτρέπεται την ημέρα αυτή, πλην των σούπερ μάρκετ που παραμένουν κλειστά. Επιτρέπεται όμως να λειτουργούν αποκλειστικά προς τον σκοπό της αποστολής ηλεκτρονικών παραγγελιών.

 

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις (άρθρο 22)

 

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών αναστέλλεται το Σαββατοκύριακο (άρθρο 23).

 

Για το λιανεμπόριο (άρθρο 25) η λειτουργία της αγοράς γίνεται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away), με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 07.00 έως 17.30 . Αναστολή λειτουργίας τους κατά την ημέρα του Σαββάτου και της Κυριακής . Τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες.

 

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με το προαναφερθέν ωράριο (07.00 έως 17.30). Το Σάββατο και Κυριακή οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές. (άρθρο 26)

Σας υπενθυμίζουμε ότι υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή της τήρησης των μέτρων και της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι η Δ/νση  Εμπορίου και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα του νομού μας, στους οποίους επίσης μπορείτε να απευθύνεστε για πληροφορίες λειτουργίας της αγοράς.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 534/Β/10.01.2021) η Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 9147

Το ΦΕΚ μπορείτε να το αναζητήσετε στο link :

https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-dia-gp-oik-9147-2021.html