Ειδικού Συνεργάτη

Ένα «καυτό» εξάμηνο για εκατομμύρια φορολογούμενους σε όλη την Ελλάδα ξεκινάει εντός λίγων ημερών. Μέσα σε αυτό, θα πρέπει να καταβληθούν σε έως 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και ο (έως σε 6 δόσεις) ΕΝΦΙΑ. Οι δυσκολίες ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης διπλής δόσης φόρου για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια του 2020  και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022 με την τελευταία δόση.  Μάλιστα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να πληρωθούν από πολλούς φορολογούμενους συνολικά 4 δόσεις, οι πρώτες 3 δόσεις για το εισόδημα και η πρώτη για την ακίνητη περιουσία.

Παράταση

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως και την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών και νομικών προσώπων. Η παράταση ήταν μεν απαραίτητη για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων πολιτών, καθώς και των λογιστών και φοροτεχνικών, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, πλην όμως «λίγη».

Αντιδράσεις για ανεπαρκή παράταση

Ενδεικτικό είναι πως μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το προεδρείο και εκπρόσωποι της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από το ΟΕΕ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία κρίνεται «ανεπαρκής» η ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και των ειδικών καταστάσεων που προέκυψαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας από τις φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται εν προκειμένω  ότι έως χθες  είχαν υποβληθεί περί τις 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 6,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, με ανάλογο να εκτιμάται και για φέτος τον αριθμό των δηλώσεων που θα υποβληθούν τελικά.

Οι προθεσμίες

Σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες καταβολής του φόρου, δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) θα πρέπει να πληρωθούν έως την 17η Σεπτεμβρίου, έως το τέλος του μηνός θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η τρίτη δόση ενώ επόμενους μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνεται από μία δόση για να συμπληρωθούν οι οκτώ που προβλέπονται. Πάντως, δεν θα ισχύει η έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή του συνολικού φόρου που θα προκύψει. Αυτό ίσχυε για δηλώσεις που θα υποβάλλονταν έως το τέλος Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί η εξόφληση του φόρου.

Προ των πυλών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Η έκδοση εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου καθώς σήμερα Τετάρτη και στις 11 το πρωί έκλεισε και η εφαρμογή για αλλαγές στο Ε9.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν -χωρίς επιπλέον επιβάρυνση- διπλή δόση τον Οκτώβριο.

Περί τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση στο Taxis των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες. Ήδη, έκλεισε χθες η εφαρμογή του Ε9 έως ότου αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις.#menoumespeedy