Δεκάδες εκατομμύρια φαίνεται να χρωστούν στην ΕΡΤ οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι εισπράττουν μεν από τους καταναλωτές το ανταποδοτικό τέλος -3,00 ευρώ το μήνα– όπως έκανε μέχρι πριν μερικά χρόνια αποκλειστικά και μόνο η ΔΕΗ, όμως φαίνεται πώς το έσοδο που δικαιούται η ΕΡΤ δεν αποδίδεται από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Δεκάδες εκατομμύρια φαίνεται να χρωστούν στην ΕΡΤ οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι εισπράττουν μεν από τους καταναλωτές το ανταποδοτικό τέλος -3,00 ευρώ το μήνα– όπως έκανε μέχρι πριν μερικά χρόνια αποκλειστικά και μόνο η ΔΕΗ, όμως φαίνεται πώς το έσοδο που δικαιούται η ΕΡΤ δεν αποδίδεται από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Αυτό προκύπτει από ελέγχους των ορκωτών λογιστών στην ΕΡΤ, οι οποίοι εντοπίζουν κενό επάρκειας ελεγκτικών τεκμηρίων αναφορικά με το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς επίσης και από το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων απαιτήσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλάξει τους ενεργειακούς παρόχους από την παρακράτηση του τέλους!
Για το πώς η ΕΡΤ φτάνει να χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους εναλλακτικούς παρόχους, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για την ΕΡΤ Π. Μαρινάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας και ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Χάρης Μαμουλάκης.
Όπως διαπιστώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , με το πέρασμα των ετών η κατάσταση επιδεινώνεται, αντί να εξομαλύνεται. Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις των εισπράξεων που δεν ρευστοποιήθηκαν προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης:
- για τη χρήση του 2019 υπολογιζόταν την 31/12/2019 σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία από αυτή την εξέλιξη ανήλθε σε 45 εκατομμύρια ευρώ.
- για το 2021 τα ελεγκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ
- και το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα της μη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, αφορά και το 2023, που σημαίνει ότι τα διαφυγόντα έσοδα αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο η δημόσια τηλεόραση όχι μόνο υπονομεύει την οικονομική της βιωσιμότητα, αλλά και εκπέμπει ένα μήνυμα ατιμωρησίας προς τους παρόχους ενέργειας που όλα αυτά τα έτη συσσωρεύουν ανείσπρακτα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και επιβαρύνουν το ενεργητικό της ΕΡΤ Α.Ε.
Εν τω μεταξύ, καταγγελίες κάνουν λόγο για πρακτικές των παρόχων ενέργειας που βαίνουν εις βάρος της δημόσιας τηλεόρασης όπως η διαγραφή των ποσών που δεν εισπράχθηκαν από τα ανταποδοτικά τέλη μέσα από τους λογαριασμούς χρέωσης των πελατών τους.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα (αρ.47 Ν.4779/2021) καθιστώντας την ΕΡΤ υπόχρεη είσπραξης των εν λόγω οφειλών μέσα από τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα, παρά μόνο κατέστησε την ΕΡΤ «όμηρο» των ανείσπρακτών ανταποδοτικών τελών (κατάσταση που ισχύει και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Εν τω μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΡΤ να «χαρίσει» στους παρόχους τα ανείσπρακτα έσοδα που δικαιούται μέσω τροπολογίας που επίκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Μια τέτοια ενέργεια πέρα από αποδοχή της αδυναμίας της ΕΡΤ να εισπράξει τα οφειλόμενα είναι και ένα «δώρο» στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και στους παρόχους ενέργειας, αφού νομιμοποιεί την παρατυπία της και απαλλάσσει τους παρόχους από τις νομικές ευθύνες που έχουν.
Ο Γιώργος Καραμέρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Μαρινάκη, πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ και τον υπ. Ενέργειας να απαντήσουν:
1. Επιβεβαιώνουν την πληροφορία για την κατάθεση τροπολογίας από μέρους της κυβέρνησης που θα διευθετεί τις οφειλές των παρόχων ενέργειας απαλλάσσοντάς τους από τις υποχρεώσεις τους;
2. Ποια νομοθετικά και διοικητικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ρευστοποίηση των απαιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί στην ΕΡΤ Α.Ε., έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της ζημίας που έχει συσσωρευθεί από το 2019;
3. Πώς αξιολογούν την οικονομική αποτελεσματικότητα της διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. που έχει στερήσει πολύτιμους πόρους από την πιο σταθερή πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της;
4. Σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παρόχους ενέργειας συνέβαλαν στην συσσώρευση των απαιτήσεων μέσα από τη διαγραφή ανείσπρακτων τελών από τους ισολογισμούς τους;
Πηγή: Η ΑΥΓΗ