ΕΝΦΙΑ / Το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένονται τα εκκαθαριστικά

Ειδικού Συνεργάτη

Φορολογική «ανάσα» σε  κατόχους μεγάλης περιουσίας φυσικά πρόσωπα αλλά και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικό είναι ότι βαφτίζοντας η κυβέρνηση την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε «ενσωμάτωση» στον κύριο φόρο και παρουσιάζοντας την εξακόντιση του αφορολογήτου των γονικών παροχών και δωρεών στις 800.000 ευρώ ως «αναπτυξιακό» μέτρο επιχειρεί να συγκαλύψει την τη στόχευση των ελαφρύνσεων υπέρ των κατεχόντων.

Εξυπηρετήσεις

Από τα πλέον «χτυπητά» μέτρα είναι η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για αξίες έως 800.000 ευρώ, ήτοι με υπερ-πενταπλασιασμό αφορολογήτου. Από την 1ης Οκτωβρίου, ένα γονέας δεν θα πληρώνει  φόρο, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάζει στα παιδιά του δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Εφόσον, η μεταβίβαση πραγματοποιείται και από τους δυο γονείς το αφορολόγητο ανεβαίνει στο 1,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα, οι γονικές παροχές από γονείς σε παιδιά είναι αφορολόγητες έως 150.000 ευρώ. Από 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, με φόρο 1% από 150.000 έως 300.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για ποσά άνω των 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Ερωτηθέντες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για τον λόγο για τον οποίον προβαίνουν σε αύξηση μόνο για γονικές παροχές και δωρεές αλλά όχι και για κληρονομιές, όταν μάλιστα από την δεκαετία του 1990 αυτές οι κατηγορίες μεταβιβάσεων έχουν κοινή φορολογική αντιμετώπιση, επικαλέστηκαν  την «ανάπτυξη». Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οικονομικοί παρατηρητές, δεν αποκλείεται, επιχειρηματίες να επιλέγουν να μεταβιβάσουν ακίνητα της επιχείρησης προς τελική ρευστοποίησή τους.

Μεγαλοϊδιοκτήτες

Άλλο επίμαχο μέτρο, είναι η κατάργηση («ενσωμάτωση στον κύριο φόρο» όπως την ονομάζει η κυβέρνηση με προφανές το ζητούμενο να συγκαλύψει την ελάφρυνση για τους μεγαλοϊδιοκτήτες) του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Αυτός επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρω και εισπράττονται κάθε χρόνο περίπου 600 εκατ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων,  ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα καταργηθεί, αλλά θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο. Στην πράξη όμως, αφού ο φόρος θα αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά όπως ούτως ή άλλως συμβαίνει σήμερα, δεν θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα της αξίας των ακινήτων που έχει συγκεντρώσει στη περιουσία του ο ιδιοκτήτης, κάτι που ισοδυναμεί με κατάργηση.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακούμενους συντελεστές από 0,15% για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, έως 1,10% για 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, και με 1,15% το υπερβάλλον ποσό. Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ το 2022.

Υπέρ των μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων αποβαίνουν εξάλλου μέτρα (είχαν εξαγγελθεί εδώ και καιρό), όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.#menoumespeedy