Εικόνες από τη Μόρια μετά την κόλαση φωτιάς στο Κέντρο Υποδοχής, με πρόσφυγες να έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και πολλούς απ΄ αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στο δρόμο.

Από τα ξημερώματα οι άνθρωποι που διέμεναν στο ΚΥΤ, όπου μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά, κινήθηκαν εκτός της δομής και για την ώρα παραμένουν στους δρόμους με χαρτόνια και κουβέρτες.

Πλέον το βασικό ζήτημα είναι το που θα μείνουν αυτοί οι 13.000 άνθρωποι τώρα μετά την καταστροφή των καταλυμάτων, το δεύτερο είναι το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό και στις επαφές τους.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό της Μόριας κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κοροναϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Οι θλιβερές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου – Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Στη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εικόνες με τις φλόγες να κάνουν τη νύχτα μέρα και τις στάχτες που αποκαλύφθηκαν το πρωί κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη ενώ στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για να αποτιμήσει την κατάσταση. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου ενισχύθηκαν από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα με C-130.

«Η φωτιά καταστρέψει τον καταυλισμό στη Λέσβο» γράφει το BBC, σημειώνοντας πως η Μόρια φιλοξενούσε περισσότερους ανθρώπους από όσους επέτρεπε η χωρητικότητά της.

Το CNN κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών στην Ευρώπη, σημειώνοντας και αυτό πως ο πληθυσμός στη Μόρια είναι έξι φορές ο προβλεπόμενος.

Αναφορές για εμπρησμό διερευνούν οι αρχές για τη φωτιά στη Μόρια, επισημαίνει η DW.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει πως υπήρχε και lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Μια προβλέψιμη τραγωδία» είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως η Λέσβος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη γιγάντια πυρκαγιά.

Η Le Figaro αναφέρει πως πιθανή προέλευση της φωτιάς είναι η εξέγερση στον καταυλισμό των 12.700 ανθρώπων.