Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την προμήθεια των δωρεάν self-test μέσω των φαρμακείων τους καθώς αυτό θα τους προσθέσει παραπάνω ώρες εργασίας και κινδύνους στη δουλειά τους όπως υποστηρίζουν.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, οι φαρμακοποιοί δεν είναι αντίθετοί με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, όμως, το υπουργείο πήρε μια απόφαση για δωρεάν παροχή των self-test μέσα από τα φαρμακεία χωρίς πρωτίστως να ενημερωθούν οι ίδιοι.

Τα φαρμακεία όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βαλτάς, εκτός από τις καθημερινές τους ασχολίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των ασθενών σηκώνουν σήμερα και το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον τρέχοντα εμβολιασμό ενώ, παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19 και επιπλέον έχουν και τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους, φτιάχνουν συνταγές κ.λπ..

Τώρα όμως έρχεται το κράτος και ζητά από τον φαρμακοποιό να παρέχει εντελώς δωρεάν 4 self-test το μήνα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του. Και εδώ τίθεται το ερώτημα όπως λένε οι φαρμακοποιοί για το που θα βρίσκουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν περίπου 20- 30 εκατ. πολίτες το μήνα οι οποίοι θα έχουν και σχετικές απορίες, θα πρέπει να τους ενημερώσουν, να τους δείξουν την διαδικασία, να συνδεθούν με την πλατφόρμα για να δουν αν έχει ξαναπάρει τεστ, αν το δικαιούται κ.λπ.

«Οι περισσότεροι θα έρχονται ζητώντας και το τεστ που αναλογεί στον σύζυγο ή την σύζυγο, στο παιδί τους ή στους γονείς τους» λέει ο κ. Βαλτάς. Ουσιαστικά όπως επισημαίνει θα 5πλασιαστεί ο όγκος εργασίας τους και ένα μικρό φαρμακείο δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε αυτό.

«Εδώ έγκειται και ένα θέμα προστασίας. Δεν διαφωνούμε με την επιλογή της κυβέρνησης να γίνουν τα τεστ αυτά, αλλά πρέπει να υπάρξει σύστημα, ενημέρωση, διασφάλιση ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, ότι θα έχουμε το χρόνο να κάνουμε και αυτό μέσα σε όλα τα άλλα που κάνουμε στη ροή της εργασίας μας» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ανενημέρωτος δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σχετικά με τα rapid test που θα διατίθενται προς πώληση στα φαρμακεία σε λίγες μέρες και όπου οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν και να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», τόνισε ο κ. Λουράντος, θέτοντας ερωτήματα όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Λουράντος.

Για το θέμα του self-testing, της διεξαγωγής δηλαδή rapid test από τους πολίτες μίλησε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πάτρας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανοπουλο, άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη τελικά έγινε αποδεκτή, η οποία δεν έχει κανένα ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία. «Δεν είμαστε δημόσια δομή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την ικανότητα της αυτοδιάγνωσης, κατά συνέπεια θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία».