ΔΟΕ / Περισσότερα από 8.000 τα κενά στα σχολεία

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Με τηλεκπαίδευση συνεχίζουν την εργασία τους τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα που δεν υπήρχαν πριν όπως τα παράνομα ιδιωτικά μαθήματα που γίνονται εντονότερα τώρα στο σπίτι ή ακόμη και την δυσπιστία των γονιών για τα μαθήματα online.
«Συνεχίζουμε την τηλεκπαίδευση υποχρεωτικά τώρα με εντολή του υπουργείου Παιδείας» δήλωσε στο speedynews η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Β. Ελλάδος Βαρβάρα Καρακίτσου.

«Χρησιμοποιούμε σύγχρονες πλατφόρμες επί μηνιαία συνδρομή και βρισκόμαστε τώρα στον τέταρτο μήνα τηλεκπαίδευσης» πρόσθεσε.

Επιπλέον συμπλήρωσε πως τώρα με το online σύστημα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως με τα τμήματα που έχουν μικρά παιδιά καθώς «το μάθημα με τις μικρές ηλικίες πρέπει να γίνετε διαδραστικά και δια ζώσης» και ακόμη και στα τμήματα που έχουν μεγάλα παιδιά καθώς πρέπει να δώσουν εξετάσεις για το αντίστοιχο πτυχίο τους και η τηλεκπαίδευση δυσκολεύει τη διαδικασία αυτή. Πρόβλημα είναι επίσης και οι ίδιες οι εξετάσεις. «Έχουν ακυρωθεί για το πτυχίο τον Δεκέμβριο και έχουν μετατεθεί για τον Μάιο/Ιούνιο. Υπάρχει και ακόμη μια πρόταση για να γίνουν και διαδικτυακά. Θα το δούμε.» πρόσθεσε η κ. Καρακίτσου.

 Ακόμη ένα θέμα είναι και οι πολλές ώρες τη μέρα που περνάνε οι καθηγητές μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. «Δεκατέσσερις ώρες τη μέρα είμαστε μπροστά από τον υπολογιστή. Είναι δύσκολα» είπε η κ. Καρακίτσου και πρόσθεσε πως μόλις σήμερα είχε συνάντηση με το προσωπικό της για να λύσουν τα όποια θέματα έχουν προκύψει.

Αλλά το μεγάλο αγκάθι που τους πλήττει φοβερά τώρα με τον κορονοϊό είναι τα παράνομα ιδιωτικά μαθήματα. «Φεύγουν οι μαθητές από εμάς για να κάνουν ιδιαίτερα στο σπίτι. Εκτός από παράνομο είναι και επικίνδυνο τώρα με την πανδημία καθώς όπως λένε και οι λοιμωξιολόγοι ο ιός μεταδίδεται περισσότερο ενδοοικογενειακά. Στα κέντρα μας τηρούμε όλα τα μέτρα. Και μάλιστα από την αρχή. Περιορίσαμε τις τάξεις μας, βάλαμε 5 με 6 παιδιά μόνο μέσα για να προστατευτούμε όλοι. Αντισηπτικά, μάσκες, τα έχουμε όλα» δήλωσε η πρόεδρος και πρόσθεσε πως ήδη τώρα από τις 7 Νοεμβρίου παραμένουν κλειστοί και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση μόνο.

«Είναι σαν να μας έχουν ξεχάσει εμάς. Έχουμε στείλει επιστολές στα υπουργεία, στους αρμόδιους παντού. Αρχές Φεβρουαρίου πήραμε μια απάντηση, ότι δεν θα ανοίξουμε λόγω του ότι τα παιδιά μας έρχονται από διάφορα σχολεία και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός πιο εύκολα, αν υπάρχει ένα κρούσμα κάπου, και έτσι παραμένουμε. Δεν έχουμε καν ενημέρωση από το Υπουργείο για τον μήνα Μάρτιο που διανύουμε» συμπλήρωσε η πρόεδρος και δήλωσε:

«από παράταση σε παράταση μας πηγαίνουν. Ελπίζουμε τον Απρίλιο να επιστρέψουμε».

Πως αντιδρούν όμως οι γονείς στην τηλεκπαίδευση; «Στη συνείδηση τους υπάρχει η εικόνα ότι προχωράμε. Και έτσι είναι. Δεν έχουμε παράπονα από γονείς τώρα. Στο πρώτο lockdown είχαμε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν ξέραμε όλοι πως να το αντιμετωπίσουμε, πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν καν προχωρήσει διαδικτυακά με το να αρχίσουν να κάνουν μαθήματα και η κατάσταση ήταν κάπως περίεργη τότε. Τώρα αυτό που ακούω από άλλα φροντιστήρια στο σύλλογο μας είναι πως γονείς ζητούν μείωση των διδάκτρων, αλλά δεν μπορούν να το βασίσουν κάπου. Καθώς εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους καθηγητές μας, να δίνουμε τη συνδρομή των 150 ευρώ στην διαδικτυακή πλατφόρμα zoom για τα μαθήματα και άλλα πολλά παρ’ όλο που τα φροντιστήρια μας είναι κλειστά και δεν έχουμε τα λειτουργικά του έξοδα» είπε η πρόεδρος.

Ακόμη η πρόεδρος δήλωσε πως υπάρχει γενικότερα μια αγωνία και δυσαρέσκεια από όλους. Οι φροντιστηριούχοι αναρωτιούνται τι θα γίνει, και ακόμη αν θα ξαναστείλουν πάλι οι γονείς τα παιδιά τους στις ξένες γλώσσες.

«Τα παράνομα ιδιαίτερα στο σπίτι είναι ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς. Είναι πολύ σκληρός ο ανταγωνισμός. Προσωπικά δεν έχω χάσει μαθητές μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε αλλά ακούω συνέχεια από συναδέλφους πως χάνουν παιδιά κάθε μέρα. Ορισμένοι γονείς θεωρούν πως τα online μαθήματα δεν είναι αποτελεσματικά και προτιμούν τα παράνομα στο σπίτι» δήλωσε η κ. Καρακίτσου.

Επιπροσθέτως τα φροντιστήρια σύμφωνα με την κ. Καρακίτσου δεν πήρανε χρήματα από το κράτος. «Δεν μας καλύπτει το κράτος. Πέρυσι δεν πήραμε τίποτα. Μόνο φέτος τον Δεκέμβριο που μας πέρασε πήραμε μια Επιστρεπτέα προκαταβολή. Είναι λίγο περίεργη κατάσταση. Αν και είμαστε στις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν παίρνουμε τίποτα» κατέληξε η πρόεδρος.