Σε μια περίοδο που τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης παρουσιάζονται αυξημένα, μαθητές δημοτικού δείχνουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχητικών καταστάσεων.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία πάρθηκε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας απέναντι στη βία. «Η βία μέσα από τα μάτια των παιδιών» είναι ο τίτλος του βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

Η Αλεξάνδρα Καραγκούνη, εκπαιδευτικός ΠΕ70 και η Νίκη Νάνου, εκπαιδευτικός ΠΕ71 γράφουν, σε σημείωμά τους, για το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές:

«Σε μια εποχή στην οποία τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης αυξάνονται συνεχώς, οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να κινητοποιηθούν μέσω της καμπάνιας κατά της βίας. Στα πλαίσια του διδακτικού προγράμματος, αποφάσισαν να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Μέσω της σχετικής ταινίας μικρού μήκους, προβάλλονται μηνύματα που αρμόζουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Το φάσμα στο οποίο αναπτύσσεται και συντηρείται το φαινόμενο της βίας είναι βαθύ. Οι συνέπειες της βίας προκαλούν συναισθηματικό στρες, ψυχικές διαταραχές και άλλα συνοδά προβλήματα. Ωστόσο, τα παιδιά αποτελούν ζωντανό παράδειγμα ότι η λύση οφείλει να περιλαμβάνει την παιδεία. Η βία και ο εκφοβισμός αφήνουν ανεξίτηλα σωματικά και ψυχικά σημάδια. Ας είναι αφορμή τα παιδιά, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε ενεργό δράση ώστε να καταπολεμήσουμε κάθε κρούσμα κακοποίησης».

Δείτε το βίντεο