
Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που τις τελευταίες ώρες ζουν με την αγωνία κάποιου μεγάλου μετασεισμού. Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και πολλά είναι ακατοίκητα.
Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελασσόνα, στο Δαμάσι, το Κουτσόχερο και δεκάδες άλλες περιοχές ετοιμάστηκαν από νωρίς για να διανυκτερεύσουν είτε σε σκηνές που διαμοιράστηκαν από την Πολιτική Προστασία είτε σε κάποια συγγενικά τους πρόσωπα.
Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν μπορούν να περάσουν τη νύχτα σπίτια τους.
Η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.
Δεκάδες σκηνές επίσης στάλθηκαν και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.
Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.
Από την ώρα του σεισμού που το μέγεθός του ήταν 6,2 Ρίχτερ, το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε 80 κλήσεις ενώ μέλη σωστικών συνεργείων απεγκλώβισαν έξι ανθρώπους από σπίτια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές ή είχαν μερικώς καταρρεύσει.
Συνολικά, υπήρξαν πενήντα περιστατικά επέμβασης που αφορούσαν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.
Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι ενώ έκλεισαν γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι, χωριό όπου αρκετά σπίτια κατέρρευσαν ολοσχερώς, ενώ και δημόσια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής έχει καταρρεύσει.
Η ψυχραιμία των εκπαιδευτικών έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, καθώς κατάφεραν να απομακρύνουν έγκαιρα και με ασφάλεια τα 63 παιδιά που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους, γεγονός γιο το οποίο τους συνεχάρη ο πρωθυπουργός.

Το μέγεθος του σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης.
«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».
Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε από την πλευρά του ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μετά τον σεισμό με επίκεντρο την Ελασσόνα.
«Ο σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.
Όπως τόνισε, έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών. «Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ, γενικά η ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.
Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε προσοχή σε οποιοδήποτε σπίτι που έχει οποιαδήποτε υποψία βλάβης, ρωγμές ή βλάβες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατοικηθεί προτού ελεγχθεί από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που πηγαίνουν στην περιοχή και οι οποίοι θα διαβεβαιώσουν ότι την καταλληλότητα και αυτό γιατί ένας ισχυρός μετασεισμός σε ένα κτίριο χτυπημένο από σεισμό οδήγησε σε μερική και πλήρη κατάρρευση.
«Στην περιοχή του Δαμασίου, Τυρνάβου, Αμπελώνα και των γύρω χωριών πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρήση κατοικίας και άλλου χώρου σε δημόσιο χώρο συνάθροισης κοινού και τα λοιπά η οποία έχει εμφανείς οποιοδήποτε χρώμα πλούτου. Καταλαβαίνω ότι τα βράδια δύσκολα ενδεχομένως κάνει κρύο. Σκεφτείτε πόσο απίθανο θα ήταν να θρηνήσουμε θύματα όχι από τον κύριο σεισμό αλλά από μετασεισμούς. Άρα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι κάποιος να ελέγξει το σπίτι μας» διευκρίνισε.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τις δύσκολες ώρες που πέρασαν εχθές οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 -6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε ο κ. Τσελέντης.
«Επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Μπορεί και μήνες. Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι», συνέχισε ο ίδιος.
«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
«Στην Ελασσόνα οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, πολλοί δεν έχουν μπει στα σπίτια τους. Ως δήμος τους δώσαμε τρόφιμα και νερά και στήσαμε σκηνές σε χωριά που τα σπίτια τους έχουν πολλές ζημιές. Σε όλα τα χωριά της περιοχής της Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας υπάρχει πρόβλημα. Κάποιους ηλικιωμένους τους μεταφέραμε σε ξενοδοχείο. Οι οδηγίες λένε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και εμείς αυτό λέμε στους κατοίκους. Γύρω στις 20 οικογένειες έχουμε μεταφέρει σε ξενοδοχεία με λεωφορεία», εξήγησε από την πλευρά του ο Νίκος Γάτσας, δήμαρχος Ελασσόνας.
«Στην Ελασσόνα ανησυχήσαμε γιατί ο σεισμός έγινε ενώ τα σχολεία ήταν σε λειτουργία, περισσότερα από 6 σχολεία. Όλοι οι μαθητές βρίσκονταν μέσα σε λίγα λεπτά στο προαύλιο και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός», εξήγησε ο ίδιος.
#menoumespeedy