Ειδικού συνεργάτη

Σε επιπλέον αύξηση του ήδη δυσθεώρητου ύψους δημοσίου χρέους οδηγεί η χθεσινή επανέκδοση ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διαρκείας.

Το ελληνικό κράτος άντλησε το ποσόν των 2,5 δις. ευρώ και έτσι αθροιστικά η Ελλάδα έχει δανειστεί 23,5 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνολικά 30 δις. ευρώ επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, παρότι οι προγραμματισμένες φετινές ανάγκες δανεισμού έχουν καλυφθεί.

Άλλωστε με τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν πλέον μαζί και με την νέα διπλή έκδοση στα 39,5 δισ. ευρώ.

Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη;

Για «ιδιαίτερη επιτυχία», για «ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση» και «ιστορικά χαμηλές αποδόσεις», έκανε λόγο με τις δηλώσεις του με αφορμή την έκδοση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, μπορεί τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όμως το σκηνικό είναι διεθνώς διαφορετικό, καθώς επικρατεί ένα περιβάλλον χαμηλών ακόμη και αρνητικών επιτοκίων. Χαρακτηριστικό είναι πως το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου υπήρξε, έστω και οριακά, θετικό, στο 0,05% όταν ο γενικός κανόνας στην ευρωζώνη είναι οι αρνητικές αποδόσεις στην εν λόγω διάρκεια (-0,457% χθες της Πορτογαλίας, -0,346% της Ισπανίας). Κάτι ανάλογο ισχύει και με το 30ετές ομόλογα, όπου το 1,67% είναι ελαφρώς καλύτερο μόνο από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού κρατικού τίτλου.

Ζήτηση λόγω αυξημένων επιτοκίων

Χάρη στα συγκριτικά…αλμυρά επιτόκια, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατάφερε καλύψει την αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος των προσφορών ξεπέρασε τα 18,9 δισ. ευρώ καλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 6,2 φορές.

Από την επανέκδοση του 5ετούς το δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο και 1 δισ. ευρώ από το 30ετές με το «κουπόνι» να τιμολογείται στο 1,67% χαμηλότερο και από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο (1,70%).

Ειδικά για το 5τές ομόλογο εκδηλώθηκα μεγάλη ζήτηση στα βιβλία προσφορών. Η απόδοση για το διαμορφώθηκε στο 0,05% (mid swap +38 μονάδες βάσης), και  στο 1,65% και στο 30ετές (mid swap +135). Η σημασία του διπλού re-opening.

Εκρηκτική αύξηση

Μοναδικός σύμμαχος στην ευχερέστερη διαχείριση του διογκωμένου δημόσιου χρέους της χώρας είναι αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων η οποία αυξάνει τον παρονομαστή του ΑΕΠ στο λόγο του δημοσίου χρέους, άρα μειώνει το τελικό του λόγο ως ποσοστό στο ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πεντάμηνο καταγράφηκε νέα εκρηκτική αύξηση κατά 13,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος, λόγω των τεράστιων  ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Μαΐου το χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στα 387,53 δισ. ευρώ, έναντι 374,01 δισ. ευρώ, Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,52 δισ. ευρώ.#menoumespeedy