
Ειδικού Συνεργάτη
Σε επικοινωνιακή διαχείριση των εξαγγελιών Μητσοτάκη προχωρούν ένας προς ένας όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Κι αυτό καθότι φαίνεται ότι η επικοινωνιακή «φούσκα» του Μεγάρου Μαξίμου έσκασε πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν
Όσον αφορά στο μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων έως 29 ετών με επιδότηση 600 ευρώ –και μάλιστα σε 2 δόσεις- για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι θα αφορά 35.000 νέους και θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά σε 100.000 άτομα και επεκτείνεται στις 150.000, καθώς και με άλλα προγράμματα.
Τι ισχύει
Όμως, η ρήτρα απασχόλησης θα ισχύει για μια επιχείρηση από τότε που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, επομένως η ίδια επιχείρηση θα μπορεί να προβεί σε απολύσεις το ακριβώς προηγούμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός επιδότησής της με αντίστοιχο ποσό (600 ευρώ) για κάθε (πρώτη) πρόσληψη νέου έως 29 ετών.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη των νέων, καθότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα, χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα και το μισό ποσό των 50 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις που θα αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης – και δεν προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.
Κατώτατος μισθός
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει την ισχνή αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1.1.2020, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%”. Για να προσθέσει ότι, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, “δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων”.
Μάλιστα ανέφερε ακόμα ότι η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 “και αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, θα τοποθετηθεί και θα υπάρξει αντανάκλαση της πρόθεσης της κυβέρνησης να δοθεί ‘κοινωνικό μέρισμα’», το οποίο καταργήθηκε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλοντας, τον Σεπτέμβριο του 2019, τη συγκεκριμένη περικοπή είχε δηλώσει: «Ό,τι ήταν να δοθεί, δόθηκε τον Μάιο από τον κ. Τσίπρα”!
Το ζήτημα όμως είναι ότι η ΝΔ δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε τέτοιες κινήσεις.#menoumespeedy