«Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών».

Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την αυριανή, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

«Τιμούμε τις σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες και συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνες γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κατακτήσουμε. Γιατί είναι πολλά αυτά που κατακτήσαμε και απειλούνται. Γιατί έχει οξυνθεί η βία κατά των γυναικών, ο σεξισμός και η πατριαρχική αντεπίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Γιατί εξακολουθούμε να θεωρούμε επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του Μάρτη του 1857, όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες».

«Συνεχίζουμε τον φεμινιστικό μας αγώνα κατά της πατριαρχίας και υπέρ της ισότητας των φύλων από κοινού με τις γυναικείες οργανώσεις και τα ριζοσπαστικά φεμινιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και όλων των χωρών της γης.

Είμαστε οι γυναίκες του κόσμου, στις 8 του Μάρτη, διαδηλώνουμε και φωνάζουμε δυνατά: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο με το σύνθημα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στιγματίζει τα προβλήματα των γυναικών, όπως η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, οι απολύσεις εγκύων και η αύξηση της επισφάλειας και σημειώνει: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την απαξίωση της κοινωνικής φροντίδας!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τη βία, τον καθημερινό σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο χώρο, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα μέσα μεταφοράς! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την καταπίεση που βασίζεται στη σεξουαλική ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό!»

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις διεκδικήσεις της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας: «Διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών. Αγωνιζόμαστε κατά της βαρβαρότητας του νεοφιλελευθερισμού και κατά της πατριαρχίας. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, στις γυναίκες και τα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο, την έμφυλη βία, την εκμετάλλευση και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Συμμετέχουμε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κινήματα αλληλεγγύης, τις γυναικείες οργανώσεις και ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία κοινή αγωνιστική δράση με τα εργατικά και φεμινιστικά κινήματα άλλων χωρών. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή, την υγεία και τα σώματά μας μακριά στερεοτυπικά πρότυπα και μοντέλα αισθητικού ελέγχου.

Απαιτούμε το δικαίωμα σε μια δημόσια παιδεία που θα στηρίζεται και θα προάγει τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Διεκδικούμε την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διεκδικούμε επίσης την ένταξη της διάστασης του φύλου ως οριζόντιας διάστασης σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα και πεδία».

Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επικείμενη ψήφιση, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Καλεί, δε, όλες τις γυναίκες και όλα τα νέα κορίτσια να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις της 8 Μαρτίου και να ενώσουν τη φωνή τους με τις χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν και φέτος στο εορτασμό της ημέρας.

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε μέχρι να αλλάξουμε τον κόσμο» είναι το μήνυμα που στέλνει.

Το Κίνημα Αλλαγής διοργάνωσε το απόγευμα διαδικτυακή εκδήλωση «για το Ελληνικό #metoo.Οι γυναίκες μπροστά» με αφορμή την 8η Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας

Η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, με ομιλία της οποίας άνοιξε η εκδήλωση ανέφερε πως η υπόθεση του metoo πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να φέρει αποτέλεσμα. «Να αποθαρρύνουμε όσους αρέσκονται στην εξουσιαστική βία, να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες, ότι θα τιμωρηθούν. Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, αλλά και όλα τα θύματα να μιλούν, να καταγγέλλουν. Καμία σιωπή και καμία ανοχή σε αυτές τις πρακτικές. Σε όλους τους χώρους, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στην γειτονιά μας», σημείωσε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Από εδώ και πέρα το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη. Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μπούμε μπροστά.

Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, να ξεριζώσουμε μια φρικτή εκδοχή της ανισότητας και να αγωνιστούμε μαζί με τους άνδρες που το αντιλαμβάνονται, για δικαιοσύνη, αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη, ισότητα, για την πραγματική δημοκρατία».
Εξήρε το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου που μίλησε πρώτη κι ακολούθησαν πολλές. Πρόσθεσε ότι πραγματοποιείται μια μεγάλη αλλαγή και τόνισε πως «χρωστάμε πολλά οι γυναίκες σε όσες μίλησαν και σε όσες θα μιλήσουν ακόμη.

Γιατί έκαναν και κάνουν πολλά για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ίσως τα περισσότερα από ότι είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Τα θύματα όμως δεν είναι μόνο γυναίκες».

Έκανε αναφορά και στη υπόθεση Λιγνάδη λέγοντας πως ήταν τεράστιο σοκ γιατί αφορούσε και ανήλικους και πως έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για βούρκο που αποκαλύπτεται και πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις κι όχι κανείς να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο. Κατέγραψε τις ενέργειες που έγιναν από το Κίνημα Αλλαγής για θέματα ισότητας και δικαιωμάτων από τον Νοέμβριο με τον πιο έντονο τρόπο, όταν ανέδειξε το θέμα της «έμφυλης βίας» ως «πανδημία μέσα στην πανδημία» και τόνισε τα θέματα κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους.

«Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των αρμόδιων βουλευτών μας, φέραμε πρώτοι στη Βουλή τις καταγγελίες στον χώρο του Πολιτισμού, ζητώντας την παρέμβαση των δικαστικών αρχών, ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας σε όλους τους χώρους.

Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των βουλευτών μας στις 16/02 ζητήσαμε την άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Αλλά και την νομοθετική παρέμβαση, για να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, όσον αφορά αυτά τα αδικήματα και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Κάλεσε όλες τις γυναίκες να βρουν το θάρρος να καταγγέλλουν γεγονότα βίας και παρενόχλησης και δεσμεύτηκε να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Δευτέρα 8 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συμμετάσχει:

Στις 10.00 το πρωί σε διαδικτυακή επικοινωνία με μαθήτριες και μαθητές επτά σχολείων από όλη την Ελλάδα με θέμα “Πως βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τον περίγυρό τους. Από το σχολείο, τις παρέες τους, την οικογένειά τους”.

Στις 16:00 σε διαδικτυακή ομιλία στην εκδήλωση με θέμα “Women in the Era of the Pandemic”, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Στις 18:00 θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων στην Κοινή ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα “Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών”.