Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση βουλευτών σχετικά με τις απαράδεκτα μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ιατροδικαστικές εξετάσεις και τις ανακριτικές διαδικασίες για τα θύματα βιασμών. «Τα περιστατκά κατά γυναικών όχι μόνο πληθαίνουν αλλά δεν τυγχάνουν σωστής και έγκαιρης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοπέλας που κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της, χρειάστηκε να περιμένει 3 ολόκληρες ημέρες μετά την καταγγελία της για να εξεταστεί από ιατροδικαστή και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία», επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Ν. Τομέα, Ρ. Χρηστίδου.
«Ο λόγος ήταν ότι μεσολάβησε σαββατοκύριακο, και, καθώς οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες δεν εργάζονται κανονικά σαββατοκύριακα και απογεύματα, δεν εκλήθη επειγόντως ιατροδικαστής προκειμένου να την εξετάσει. Η καθυστέρηση είχε όπως ήταν επόμενο σημαντική επιβάρυνση στην ψυχολογία της καθώς σε αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης δεν επιτρεπόταν ούτε να πλυθεί, ενώ με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία που μπορεί να λάβει ένας ιατροδικαστής για μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να αλλοιωθούν», προσθέτουν οι βουλευτές.
Σημειώνουν επίσης ότι απορίες δημιουργεί και το γεγονός ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης στάλθηκαν στην Ελβετία και δεν έγιναν σε κάποιο εργαστήριο στην Ελλάδα, η δε κατάθεσή της για το βιασμό ελήφθη 14 ολόκληρες ημέρες μετά την καταγγελία στην οποία προέβη.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι Υπουργοί, τι θα κάνουν ώστε να υπάρχει εφημερεύων ιατροδικαστής όποτε υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις υπηρεσίες του, σε ολόκληρη τη χώρα, για ποιο λόγο οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης στάλθηκαν στην Ελβετία και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση, τι προτίθενται να πράξουν ώστε οι διαδικασίες σε περιπτώσεις κακοποίησης να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις και να μην επαναθυματοποιούνται τα θύματα και να αποθαρρύνονται όσες/όσοι σκέπτονται να βγουν και να μιλήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και των αδυναμιών του συστήματος;