Κάτω από τη Ρόδο το Oruc Reis - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Αυτή την ώρα το Oruc Reis βρίσκεται κάτω από την Ρόδο με την ελληνική κυβέρνηση να τρέχει κυριολεκτικά πίσω από τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Ισραήλ όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. για την τουρκική παραβατικότητα.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου και διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει απτόητο να πλέει στο Αιγαίο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Επιτέθηκε στον πρόεδρο Μακρόν ενώ παράλληλα ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα και είχε συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Καθημερινή “αδειάζει” Μητσοτάκη: «Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες» 

«Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες» την είδηση δημοσιεύει η Καθημερινή σε σημερινό της ρεπορτάζ αδειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός μίλησε για «προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες» ενώ στελέχη της κυβέρνησης του έκαναν λόγο για τουρκική προπαγάνδα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν έρευνες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χθες κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για “εθνική στρατηγική με ψέματα”. Όταν ρώτησε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1 τον βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Καιρίδη αν έχουν ποντιστεί καλώδια εκείνος δεν το αρνήθηκε.

«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά την περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που δημοσιεύει η Καθημερινή στο σημερινό (13/8) της φύλλο.

Σε άλλο σημείο το άρθρο της Καθημερινής αναφέρει ότι «η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάς εξασφάλισε πλεονεκτήματα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία».