Σε διακοπές κυκλοφορίας σε δύο σημεία, σε Αττική και Βοιωτία, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της κακοκαιρίας που χτυπάει αρκετές περιοχές.

 • Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θήβας, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων CYCLON στη Μάνδρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης.
 • Για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΣΟΠΠ), συγκάλεσε ο αντπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για επιδείνωση του καιρού από σήμερα έως το απόγευμα της Τετάρτης, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανόν χιονόνερο στα βόρεια, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα).

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων και συστήνει στους δήμους να προβούν στις ενέργειες που τους αναλογούν.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί, ακολουθώντας τις οδηγίες αυτοπροστασίας που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικά για τις περιοχές που αναμένεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
  • Να προφυλαχθούν κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, η οποία είναι επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν: α)Να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης του φαινομένου, β)τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γ) τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Βόρεια Ελλάδα

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα:

Στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία:

 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοφτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης.
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λούσων και Πριόλιθου.
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Χιονοδρομικού Κέντρου.
 • Στα δημοτικά διαμερίσματα Λεόντειο, Δεμέστιχα, Ρακίτα και Βετέικα του Δήμου Ερυμάνθου

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στη θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλες τις προαναφερόμενες επαρχιακές οδούς επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί.

►Χιόνια και ισχυρούς ανέμους έφερε στη βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «εξπρές». Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ημαθία και την Πέλλα. Στη Θεσσαλονίκη πνέουν βοριάδες που φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου. Στην Πέλλα, από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 45ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη, από το 49ο έως 92ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Σανών – Δουμπιών, Βάβδου – Σημάντρων, Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Ολυμπιάδας – Βαρβάρας, επίσης από το 1ο ως το 10ο χλμ της επαρχιακής Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Δουμπιών, Πολυγύρου και Παλαιοκάστρου.

Αλυσίδες χρειάζονται σε δασικές οδούς Πολυγύρου -Ταξιάρχη, Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη και Βραστάμων – Ταξιάρχη.

Από τις δυνατές ριπές του ανέμου, δύο δέντρα έπεσαν στη συμβολή των οδών Κερκύρας και Μακρυρράχης στην Καλαμαριά και στη συμβολή των δρόμων Αγράμπελης και Μαυρομάτη στο Πανόραμα.

Πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Σοχού, Λαχανά και Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά, λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώνονται, με απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Λοφίσκου, ενώ δε θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως και τα ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, οι σχολικές μονάδες στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, κλειστές θα παραμείνουν για σήμερα Τρίτη ορισμένες σχολικές μονάδες και στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Αρναίας, Στανού, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγιάς, Σταγείρων και Στρατονίκης. Στις υπόλοιπες κοινότητες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.