Κοζάνη 80 Χρόνια Σφαγή Ναζί

Σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο των 292 κατοίκων της Κοινότητας Μεσόβουνου Εορδαίας και των τριών σοβιετικών στρατιωτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το Μεσόβουνο είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που θα γνωρίσει δύο φορές την μανία των κατακτητών. Την πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 1941 οι άνδρες της Βέρμαχτ θα έρθουν στο χωριό μετά τις συνεχείς εκκλήσεις και αναφορές του διορισμένου κατοχικού νομάρχη Κοζάνης, που έκανε λόγο για “ταραξίες και απείθαρχους κατοίκους”. Οι χιτλερικοί θα περικυκλώσουν το χωριό, θα συλλάβουν και θα εκτελέσουν 142 κατοίκους. Πρόκειται για την πρώτη ναζιστική θηριωδία που διαπράττεται σε ελληνικό έδαφος.

Τα ναζιστικά στρατεύματα όμως, θα επανέλθουν τρία χρόνια αργότερα με μια αιματηρή εκστρατεία σε απάντηση για τα πλήγματα που δέχονται από αντάρτικες ομάδες που δρουν στην περιοχή του Βερμίου. Στις 22 Απριλίου 1944, στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων με την επωνυμία Μαγιάτικη Καταιγίδα (Maigewitter), που έλαβε μέρος σε όλη την έκταση του Βερμίου όρους, το Μεσόβουνο Εορδαίας θα γνωρίσει εκ νέου την μανία των κατακτητών. Το χωριό περικυκλώθηκε, οι ναζί διέταξαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην πλατεία, ενώ την ίδια ώρα, όσους εντόπιζαν να κρύβονται σε σπίτια, τους εκτελούσαν επί τόπου. Εκτελέστηκαν συνολικά 150 κάτοικοι, ενώ κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο βουνό, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν και τρεις Σοβιετικοί στρατιώτες που κρύβονταν στην περιοχή.

Τις εκδηλώσεις μνήμης με τις συγκλονιστικές αναφορές στο ιστορικό της ημέρας, την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων της διπλής θηριωδίας, ακόμη και μικρών παιδιών, διοργάνωσε ο δήμος Εορδαίας σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, ενώ τιμές με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων απέδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, φορείς της περιοχής και απόγονοι μελών αντιστασιακών οργανώσεων.