Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα από τις αρχές του 20 αιώνα μέχρι σήμερα. Η τεχνητή νοημοσύνη και το ίντερνετ των πραγμάτων έχουν ενισχύσει σημαντικά την συνδεσιμότητα μεταξύ ανθρώπων και συσκευών.

Η Κρήτη χρησιμοποιεί μέρος αυτών των εφαρμογών. Έξυπνες λύσεις εφαρμόζονται στον τομέα της καλλιέργειας ελαιόδεντρων. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αισθητήρες και το ίντερνετ των πραγμάτων για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η γεωργία απορροφά το 85% των αποθεμάτων καθαρού νερού του νησιού. Ο στόχος είναι να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωσή του:

«Έχουμε εγκαταστήσει στο έδαφος έναν αισθητήρα που μετρά την υγρασία του χώματος, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, πόσο αλμυρό είναι δηλαδή το νερό και τη θερμοκρασία του εδάφους, κάθε 15 λεπτά. Οι πληροφορίες μεταφέρονται σε μια βάση δεδομένων και από εκεί στο cloud. Τις επεξεργαζόμαστε και μπορούμε να υπολογίσουμε την αναγκαία ποσότητα νερού που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε» εξηγεί ο Γιάννη Δαλιακόπουλος, μηχανολόγος-ερευνητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Ο αγρότης επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία εξ’ αποστάσεως και μπορεί να ελέγξει την παροχή νερού με το πάτημα ενός κουμπιού: «Θα εξοικονομήσουμε τεράστιες ποσότητες καθαρού νερού. Οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι ερευνητές θα μάθουν τι είναι ακριβώς το ίντερνετ των πραγμάτων, γιατί είναι απίστευτα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με αυτό το νέο εργαλείο. Μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, με την προστασία του εδάφους και των φυτών» υπογραμμίζει ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Θρασύβουλος Μανιός.

Όλα αυτά βοηθούν το περιβάλλον και ενισχύουν την ιχνηλάτηση των παραγόμενων αγαθών, ούτως ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρόφιμα που αγοράζουν. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια ελιές εδώ στην Κρήτη. Μερικές είναι 500 ετών. Ο κλάδος έχει μεγάλη ιστορία. Το ερώτημα είναι αν όσοι καλλιεργούν ελιές είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν αυτό το καινοτόμο μέλλον;

Αυτός ο ελαιώνας στις Αρχάνες ανήκει στην οικογένεια του Γιάννη Γενειατάκη, εδώ και τρεις αιώνες. Ο συγκεκριμένος αγρότης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις καινοτομίες στις ελιές του: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε λίγο δυσκολία με την κλιματική αλλαγή. Επειδή η τεχνολογία πάντα βοηθάει και λύνονται τα προβλήματα, η τεχνολογία μέσα στην έρευνα θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε πάλι τα καινούργια προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε τώρα

Η εταιρία Future Intelligence έχει την έδρα της στην Αθήνα. Παρέχει την αναγκαία τεχνολογία στην Κρήτη. Το όραμά της για την γεωργία ξεπερνά αγρότες και καλλιεργητές. Ο Χάρης Μωυσιάδης είναι διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας: «Πολλά δεδομένα θα έρχονται από διαφορετικές συσκευές: από τον κλάδο των μεταφορών, τις λιανικές πωλήσεις ή τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Φανταστείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα γίνει η επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων. Θα βελτιώσει την απόδοση όλης της αξιακής αλυσίδας».

Η συνδεσιμότητα παίζει κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία, όπως υπογραμμίζει η Αγγελική Δεδοπούλου ειδική σε θέματα πολιτικής της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη της Huawei: «Η Huawei δραστηριοποιείται στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια. Συνεργαζόμαστε στενά με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προσφέρουμε συνδεσιμότητα 5G για να εφαρμοστούν σημαντικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και το ίντερνετ των πραγμάτων, στο πλαίσιο της έξυπνης γεωργίας».

Η καλλιέργεια της ελιάς έχει μείνει απαράλλακτη για αιώνες. Τώρα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς η Ευρώπη αναζητά ένα πιο έξυπνο και πιο βιώσιμο μέλλον για την παραγωγή τροφίμων.

 

 

Πηγή: euronews