Τις συλλογικές συμβάσεις των πρώην ΔΕΚΟ καταργεί με ένα νόμο και ένα άρθρο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρόβλεψη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο που εισήχθη στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα,

Πλέον ο κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα θα αποφασίζονται από το ΔΣ του Υπερταμείου, με την κυβέρνηση να προχωρά και επισήμως σε μία ακόμα καταστρατήγηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Μετά την επιβολή της 6ήμερης εργασίας, δια του «διευθυντικού δικαιώματος», επιχειρείται τώρα να καταργηθούν και με νόμο (!) οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις εταιρείες του Υπερταμείου (ΟΑΣΑ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-Helexpo, Ελληνικές Αλυκές κ.α.).

Η διάταξη προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ αναμένεται να αποτελέσει και σημείο έντονης κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως της κεντροαριστεράς.

Το νομοσχέδιο αφορά, κατά τον τίτλο του, στην «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» και το επίμαχο άρθρο είναι το 30, το οποίο αναφέρει στην παράγραφο 2, ότι «ο  εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση».

Εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων από εταιρείες, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και άλλες, επισημαίνουν ότι «η προτεινόμενη διάταξη, που τροποποιεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί καταρτίσεως και θεσπίσεως κανονισμού εργασίας στις επιχειρήσεις – θυγατρικές εταιρείες, είναι καταρχήν αντισυνταγματική διότι παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος το οποίο θεσπίζει τη συλλογική αυτονομία».

Μέχρι τώρα ισχύει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδότες συνάπτουν με συλλογική σύμβαση εργασίας τον κανονισμό προσωπικού, και σε περίπτωση διαφωνίας προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και εκδίδεται Διαιτητική Απόφαση η οποία δεσμεύει τα μέρη. Αυτό πλέον με το εφεύρημα του Κωστή Χατζηδάκη, καταργείται.

Μάλιστα υπάρχει και το εξής παράδοξο στην περίπτωση των ΕΛΤΑ: Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, τον Ιούνιο, η διοίκηση και η ομοσπονδία κατέληξαν με συλλογική σύμβαση εργασίας νέο κανονισμό εργασίας ο οποίος και εφαρμόζεται ήδη καλύπτοντας τη σχετική ανάγκη. Είναι ένα ερώτημα τι θα γίνει σε περιπτώσεις που υπάρχει σε ισχύ κανονισμός εργασίας, ο οποίος έχει συμφωνηθεί με συλλογική διαπραγμάτευση.

Στην πραγματικότητα, η προτεινόμενη νομοθετική διάταξη ανατρέπει πλήρως τα έως σήμερα δεδομένα και δημιουργεί δύο πλέον νομοθετικά καθεστώτα ως προς τη θέσπιση κανονισμών εργασίας, διότι σε μία οποιαδήποτε επιχείρηση εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ο κανονισμός θα θεσπίζεται με συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ μόνο στις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, ο κανονισμός θα θεσπίζεται με την προτεινόμενη διάταξη μονομερώς από την εργοδότρια.

Είναι διάχυτος ο φόβος ότι με την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στη διοίκηση κάθε εταιρείας θα υποβαθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις, θα αλλοιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο της εκμετάλλευσης κατά το δοκούν και οι εργαζόμενοι θα μένουν απροστάτευτοι από κάθε εγγυητική λειτουργία των κανονισμών.

Το μονομερές δικαίωμα της διοίκησης να καταρτίζει τον κανονισμό εργασίας αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις με τους εργαζόμενους, παρά να λύσει τα όποια προβλήματα υποτίθεται έρχεται να λύσει. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν διατυπώνεται καμία επιχειρηματολογία για την ανάγκη μίας τέτοιας ρύθμισης, η οποία αποτελεί εξ ολοκλήρου ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ