του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Σοβαρές επιφυλάξεις, ερωτήματα και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εγείρει η σπουδή της κυβέρνησης να εισάγει από “το παράθυρο” την εργασία ανήλικων προσφυγόπουλων, 16-18 ετών. Απαντώντας στην ανακοίνωση του  ΣΥΡΙΖΑ και της Θ. Φωτίου, το υπουργείο εργασίας, δια της αρμόδιας υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις καταγγελίες κάνοντας λόγο για “μαθητεία”.

“Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι  αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα κάνει λόγο για «συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης» ώστε τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν «να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές” ενώ επισημαίνει πως υπάρχει νομικό πλαίσιο που ορίζει τη μερική απασχόληση ανηλίκων.

“Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο σε αυτά τα ανήλικα παιδιά τα οποία το κράτος έχει υπό την προστασία και φροντίδα του: Δεν χρειάζεται να πάνε στο Λύκειο, ούτε στα Πανεπιστήμια, χρειάζονται μαθητεία και μερική απασχόληση”, τόνισε η η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Θ. Φωτίου.

Όπως επισημαίνει, για τη ΝΔ «εκσυγχρονισμός» είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές. “Αυτός ο «εκσυγχρονισμός» παραπέμπει ευθέως στο μοντέλο της πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε, από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που βρίσκονταν σε ιδρύματα, όποιοι δεν ήταν αριστούχοι στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να συνεχίσουν και τους έστελναν στις ξενοδοχειακές σχολές της Πάρνηθας και της Ρόδου για να γίνουν καμαριέρες ή γκρουμ”, υπογραμμίζει.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί μέλη της ΚΝΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας. «Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα» τονίζει η οργάνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως νομιμοποιείται η παιδική εργασία ως “δωράκι” στους μεγαλοξενοδόχους.