Από τον προσεχή Σεπτέμβριο η αστυνομία θ’ αναλάβει τη φύλαξη πανεπιστημίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα σύμφωνα με το μοντέλο του Κέιμπριτζ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα παρθούν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανομίας στα ανώτατα ιδρύματα κι ένα από αυτά είναι η συγκρότηση του εν λόγω σώματος.
Όπως δήλωσε κι η Νίκη Κεραμέως, «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».
Ειδικότερα, όπως προβλέπει το μοντέλο, στο εξωτερικό των Πανεπιστημίων θα υπάρχει παρουσία – τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα – αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν επίθεση. Αυτό θα γίνει υπό την έννοια, ότι τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις στην παρουσία των ενστόλων εντός των ΑΕΙ θα είναι ισχυρές με την ενεργοποίηση αντιεξουσιαστών και τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων.
Οι εν λόγω αστυνομικοί θα επεμβαίνουν σε αδικήματα «αυτόφωρου» χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ., ενώ αν τους δοθούν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές από άγνωστα άτομα, θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς, αποτρεπτικούς ελέγχους και μόνο υπό τις παραπάνω συνθήκες.
Επιπλέον σε κάθε πανεπιστήμιο θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα στεγάζεται το «πανεπιστημιακό αστυνομικό τμήμα» χωρίς ωστόσο να υπάρχει οπλισμός.
Σε κάθε ομάδα ασφαλείας διοικητής θα είναι αξιωματικός με τον βαθμό του αστυνόμου ή του υπαστυνόμου, ο οποίος θα είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, με το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα αλλά και τις δυνάμεις που θα βρίσκονται σε επιφυλακή εκτός του χώρου των πανεπιστημίων.