Ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις της χαλάρωσης του lockdown.

Σύμφωνα με πληρφορίες, η κυβέρνηση συμφωνεί σε ένα σταδιακό μερικό άνοιγμα, αλλά με τη διατήρηση των περιορισμών, δηλαδή της μάσκας και των αποστάσεων. Παράλληλα ενισχύεται το ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές και τη διενέργεια περισσότερων τεστ.

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο σταδιακής αποκλιμάκωσης

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ και την άρση του περιορισμού στις μετακινήσεις εκτός δήμων. Προτείνει το άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ετοιμάζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διπλασιάζει τα τεστ ανίχνευσης.

Το μήνυμα ότι, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης», έστειλε μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αυριανές ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως «είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή», ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης «είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». Συνεπώς, εξήγησε, «θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων», προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

Στο ερώτημα τι τελικώς θα ανοίξει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως είναι σημαντικό να αναζητηθούν κάποιες εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης, χωρίς να προχωρήσει επί του παρόντος σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ενώ μετέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης «να ανοίξουν, με σχέδιο και συστηματικά, και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία, ίσως κατά προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση και ιδίως τα νέα παιδιά που έχουν βρεθεί έξω από το φυσικό κοινωνικό τους περιβάλλον, (αλλά) είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή».

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε «αυτονόητο το ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι».

Αντιθέτως, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τα βλέπουμε βήμα βήμα τα θέματα αυτά». Εξήγησε δε, πως η κυβέρνηση βλέπει και πιο μακροπρόθεσμα, βλέπει και το Πάσχα που έρχεται.

Αναφορικά, τέλος, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως «η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα».

Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. «Πραγματικά η ελληνική οικονομία ‘ματώνει’ για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υγείας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης, και επικαλέστηκε τις νέες στατιστικές του ECDC οι οποίες «αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα», είναι μέσα στις 2-3 χώρες με την καλύτερη θέση, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων.