Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Με την «Μήδεια» να χτυπάει αλύπητα την Ελλάδα και να φέρνει θερμοκρασίες υπό το μηδέν το speedynews συμβουλεύτηκε την επιστημονική προσέγγιση του καθηγητή στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας τους τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Πρόδρομο Ζάνη για να μας αναλύσει καλύτερα τα φαινόμενα.
«Η Μήδεια είναι μια γενικότερη διαταραχή που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και τη χώρα μας» δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως δημιουργήθηκε έπειτα από μια ψυχρή εισβολή από τα βόρεια της Ευρώπης με χαμηλό βαρομετρικό που έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί ψυχρές μάζες. Σε αυτό το μέτωπο προσέκρουσαν θερμές μάζες από νοτιοδυτική κατεύθυνση, με μεγαλύτερη ένταση στο χαμηλό βαρομετρικό από την Πορτογαλία που κινήθηκε δυτικά προς τα εμάς, φέρνοντας βροχή και υγρασία και σε συνδυασμό με την ψυχρή εισβολή από τα βόρεια ήρθε και το χιόνι.

«Σαφώς και πρώτα επηρέασε τη Βόρεια Ελλάδα και έπειτα την Αττική και ίσως θα επηρεάσει και την Κρήτη, με χιόνια στα ορεινά» είπε ο καθηγητής και τόνισε πως στην Κρήτη θα πέσει η θερμοκρασία αλλά όχι όπως στα επίπεδα που έπεσε στην Βόρεια Ελλάδα. Αναφορικά με την τελευταία τώρα, η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 3 βαθμούς σήμερα, «δηλαδή δεν είναι πια στο 0» όπως είπε ο κ. Ζάνης και συμπλήρωσε πως η υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην παγωνιά και στα χιόνια.

Η «Μήδεια» θα υποχωρήσει σιγά- σιγά από αύριο σύμφωνα με τον καθηγητή και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από την Τετάρτη.
Ο κ. Ζάνης είπε πως ολικό παγετό έκανε μόνο την περασμένη Κυριακή και η θερμοκρασία έπεσε στο -4 τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.

Να σημειωθεί πως στον σταθμό στο Αστεροσκοπείο στο ΑΠΘ, που είναι ο παλαιότερος στην Βόρεια Ελλάδα και «βλέπει» τα καιρικά φαινόμενα από το 1930, ενημερωνόμαστε για το κατά πόσο ακραία είναι τα φαινόμενα που περνάμε.

«Δεν θα κατατάσσαμε τη Μήδεια στα πιο ακραία φαινόμενα που έχουμε δει ως τώρα από το 1930. Έχουμε δει τουλάχιστον 13 πιο έντονα καιρικά φαινόμενα από αυτό» Και έφερε ένα παράδειγμα για τον παγετό του Ιανουαρίου του 2017. «Τότε για 5 ημέρες είχαμε ολικό παγετό» σημείωσε. Επίσης η «Μήδεια» έφερε πολικές θερμοκρασίες και στη Βόρεια Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία και στη Σκοτία με μια φοβερή διαταραχή της ατμόσφαιρας. «Που ξεκίνησε από εκεί και έφτασε και σε εμάς» είπε ο καθηγητής. Και φυσικά όσο πιο έντονη είναι η διαταραχή τόσο πιο σοβαρό είναι και το φαινόμενο.

Ποια είναι όμως η αιτία που δημιουργήθηκε το φαινόμενο; Ο κ. Ζάνης δήλωσε πως για όλα φταίει ο πολικός στρόβιλος. Πρόκειται για μία τεράστια κυκλική δίνη ψυχρών ανέμων γύρω από τον αρκτικό κύκλο, η οποία διαμορφώνει το χαρακτηριστικό κλίμα στην αρκτική στρατόσφαιρα και ενίοτε επηρεάζει και την τροπόσφαιρα και δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα.

Ο πολικός στρόβιλος στις αρχές Ιανουαρίου και στις 5 Φλεβάρη διαχωρίστηκε (δεν ήταν στην φυσιολογική του θέση, με απλά λόγια) με αποτέλεσμα να προκαλέσει διαταραχές.

Σε ερώτηση του speedynews αν ο άνθρωπος με την κλιματική αλλαγή προκαλεί αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ο κ. Ζάνης δήλωσε «δεν θα έλεγα πως η ανθρωπογενής επίδραση οφείλεται για αυτά τα φαινόμενα. Για τον καύσωνα, το κρύο κλπ. Αλλά σχετίζεται με την συχνότητα της εμφάνισης των επεισοδίων από φυσικά αίτια. Δεν επηρεάζει τα μεμονωμένα φαινόμενα».