ευζωνος

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Η «Μήδεια» έφτασε στην Αθήνα και έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με χιόνια, βροχή και αέρα. Όμως παρά το τσουχτερό κρύο, κάποιοι παραμένουν στη θέση τους. Αναφερόμαστε φυσικά στους Εύζωνες που με την αγέρωχη παρουσία τους κοσμούν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την Βουλή των Ελλήνων.

Τα όμορφα παλικάρια αψηφούν το κρύο και στέκονται περήφανα στο πόστο τους. Αλλά για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο φορούν τις σκούρες μπλε τσόχινες κάπες τους. Να σημειωθεί πως η αλλαγή φρουράς για σήμερα έγινε μέσω στρατιωτικού οχήματος επίσης λόγω κρύου.

Το μπλε πανωφόρι (ντουλαμάς), ανήκει στην στολή του Μακεδονικού Αγώνα και πιστοποιείται με την αναφορά του στο Βασιλικό Διάταγμα του 1940 ως ένδυμα του Εύζωνα.

 

Η στολή των Ευζώνων

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει στους Ευζώνους είναι η ενδυμασία τους. Η φουστανέλα που σχεδιάστηκε για την Προεδρική Φρουρά βάση της παραδοσιακής φουστανέλας της Ναυπάκτου, θεωρείται ο νεότερος τύπος φουστανέλας. Να σημειωθεί πως φέρει μαζί της μια ολόκληρη ιστορία.

Όπως οι δίπλες της λέγεται πως είναι ίσες με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Αλλά σήμερα οι φυστανέλες σπάνια έχουν ακριβώς τόσες πολλές.

Πέρα από την φουστανέλα, τα υπόλοιπα μέρη της ευζωνική στολής είναι το φάριο ή φέρεο, που είναι το κόκκινο τσόχινο καπέλο του Εύζωνα με τη μακριά μαύρη μεταξωτή φούντα. Στη μέση φέρει το ελληνικό εθνόσημο.

Στο επάνω μέρος του σώματος οι εύζωνοι φορούν το λευκό πουκάμισο που έχει μεγάλο άνοιγμα μανικιών.  Από επάνω φορούν το γιλέκο που λέγεται φέρμελη. Διακρίνονται λευκά και επίχρυσα νήματα τα οποία σχηματίζουν σχέδια λαογραφικής σημασίας.

Στα πόδια ο εύζωνας φοράει μάλλινες λευκές κάλτσες, οι οποίες στηρίζονται στη μέση του και κάτω από τη φουστανέλα με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης με την ονομασία ανάσπαστος.

Επάνω από τις κάλτσες φοράει μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και η στολή καταλήγει στα δερμάτινα τσαρούχια κόκκινου χρώματος με χαρακτηριστικές μαύρες φούντες στις μύτες τους. Επίσης φορούν και τις δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.

Τα τσαρούχια έχουν καρφωμένα 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον ήχο που ακούμε καθώς οι εύζωνοι περπατούν. Το κάθε τσαρούχι ζυγίζει περίπου 3 κιλά.

Αυτή η στολή είναι η επίσημη εκδοχή της φορεσιάς των τσολιάδων και την φορούν τις Κυριακές και τις εθνικές εορτές μας. Καθημερινά φορούν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία.

Σε αυτήν το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας.

Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ.

 

Με πληροφορίες από wikipedia