Τιμούμε σήμερα την 198η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Του χρονικού εκείνου σταθμού των  3.000 χρόνων και πλέον της ιστορίας μας, που εγραψε ανεξίτηλα την ιδιαίτερη πατρίδα μας στις δέλτους του Ελληνισμού ως θεμελιακό ιστορικό, γεωγραφικό και πολιτισμικό ορόσημό του.

Μετά από τρία χρόνια αδιάκοπου κουραστικού αγώνα των επαναστατημένων Κασιωτών, οι Οθωμανοί δυνάστες αποφάσισαν να πλησιάσουν τ’ απάτητα ακρογιάλια του νησιού με σκοπό να εφαρμόσουν και σ’ εκείνους τις γενοκτονικές μεθόδους, που χρησιμοποίησαν για αιώνες, με στόχο να καθυποτάξουν κάθε ελεύθερη ψυχή που τόλμησε ν΄ αντισταθεί στο θέλημά τους.

Η 7η Ιουνίου 1824 ήταν η ώρα που οι απόγονοι δέκα γενεών Κασιωτών ραγιάδων αναμετρούνταν σώμα με σώμα με τους δεσμώτες τους. Ήταν η ώρα που ο θάνατος έμοιαζε στα μάτια των περήφανων αυτών ανθρώπων πιο ποθητός από τη ζωή.

Άλλωστε το σύνθημα που ήχησε απ’ άκρη σ’ άκρη της υπόδουλης Ελλάδας με το ξεκίνημα του ξεσηκωμού του Γένους “Ελευθερία ή Θάνατος” απαντούσε στα διλήμματά τους.

Μόνοι κι αβοήθητοι απέναντι στον προαιώνιο εχθρό, αυτοί που έδωσαν τα πάντα για το έθνος, έδωσαν και το στερνό τους βιος μαζί με τις ζωές τους θυσία για την πατρίδα.

Χρειάστηκε να περάσουν 194 χρόνια για ν’ αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία ν’ αναγνωρίσει -ηθικά έστω- τις απροσμέτρητες θυσίες των Κασιωτών για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με την απονομή στο νησί μας του τιμητικού νομικού όρου της “ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ” που ενσωματώθηκε επίσημα και στην ονομασία του Δήμου μας.

Πέραν όμως του ηθικού χρέους υφίσταται ακέραιη η οφειλή του κράτους προς τη γη εκείνων των γενναίων, που θα επιτρέψει εξοφλούμενη να ζήσει ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον εφάμιλλο τουλάχιστον με ό,τι θα είχε εδώ και δυο αιώνες διασφαλίσει στηριζόμενο σε μόνες τις δυνάμεις των παιδιών της, αν δεν είχε μεσολαβήσει η άδολη αυτοθυσία του Ολοκαυτώματος.

Γι αυτό δικαιούνται οι Κασιώτες να περιμένουν την ιδιαίτερη φροντίδα της μάνας πατρίδας, τώρα που νέοι απρόσμενοι κίνδυνοι τυλίγουν και πάλι την περιοχή μας.

Και φυσικά όλα αυτά στο πλαίσιο ενός νέου Εθνικού σχεδιασμού, όπου τα παθήματα θα γίνονται μαθήματα. Ενός νέου σχεδιασμού που θα προβλέπει την οικονομική ανάρρωση της χώρας, για να μπορέσει εν συνεχεία να ισχυροποιήσει τον αμυντικό βραχίονα του έθνους και να εγγυηθεί την υγιή ανάπτυξη δύσκολων και προβληματικών τόπων όπως τα ακριτικά μας νησιά.

Προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του ιστορικού γεγονότος του ολοκαυτώματος ο Δήμος μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Δικτύου  ολοκαυτωμένων πόλεων – Δήμων  της επανάστασης μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν περαιτέρω η ιστορία και  ο πολιτισμός  των εν λόγω Δήμων. Θα επιδιωχθεί η διδασκαλία σε μαθητές του Γυμνασίου της τοπικής ιστορίας της οποία η συγγραφή ήδη ολοκληρωθεί.

Με την ελπίδα να εισακουστούν σήμερα οι εκκλήσεις μας, σε αντίθεση με το δύσκολο μακρινό παρελθόν, σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ στους τάφους των ηρωικών προγόνων μας που πάνω τους θεμελιώθηκε η σημερινή Ελλάδα.

Αιωνία η μνήμη των θυσιασθέντων Κασιωτών αγωνιστών.