Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι συνωστίζονται στις παραλίες, εμείς θα προτείνουμε να πάρετε τα βουνά! Εδώ, βαθιά στο άγνωστο, πανέμορφο, αλλά και εύθραυστο ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας, αναζητούμε μερικά από τα μικρά θαύματα της ελληνικής φύσης.

Τώρα στα τελειώματα του καλοκαιριού, τι θα λέγετε να πάρουμε τα βουνά;

Να ανέβουμε στις αετοράχες, να ατενίσουμε τον ανοιχτό ορίζοντα, να αναπνεύσουμε τον ζωογόνο δροσερό αέρα, να χαθούμε στις σκιερές κοιλάδες και στις υγρές ρεματιές και μέσα σε δάση μυστικά να ανακαλύψουμε ότι τώρα, στις αρχές του Σεπτέμβρη, εδώ σε αυτές τις κρυφές φωλιές των βουνών η φύση ακόμη ανθίζει!

Δυστυχώς όλες οι περιοχές που θα σας παρουσιάσουμε, κινδυνεύουν, άμεσα η έμμεσα, με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο. Οι κατασκευαστικές εταιρείες, βαφτίζοντας «πράσινες επενδύσεις» καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων, ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν σε κάθε κορυφογραμμή βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα και σε κάθε ρεματιά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Από τη μανία τους δεν γλιτώνουν ούτε και οι αυστηρά μέχρι πρότινος προστατευόμενες περιοχές Natura, τα Εθνικά Πάρκα και οι Εθνικοί Δρυμοί.

Αυτές οι γιγαντιαίες κατασκευές, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως είναι η διάνοιξη δρόμων σε παρθένα οικοσυστήματα, η αποκομιδή αδρανών υλικών από την κοίτη των ποταμών, το παράνομο ψάρεμα και το κυνήγι, οδηγούν την άγρια ορεινή φύση σε μόνιμη υποβάθμιση και τελικά σε αφανισμό.

Αυτήν την άγνωστη Ελλάδα πρέπει να την εξερευνήσουμε, να τη γνωρίσουμε, να την αγαπήσουμε και μόνον έτσι ίσως καταφέρουμε να τη σώσουμε από την ολοκληρωτική καταστροφή που μεθοδικά και αθόρυβα σχεδιάζεται στα υπουργεία και στα γραφεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Το οφείλουμε στις γενιές που θα έρθουν.

Το σπήλαιο του Καϊμακιά, στα άδυτα της αγραφιώτικης φύσης

Θα πάτε ώς τη λίμνη Πλαστήρα, που απέχει 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 250 από τη Θεσσαλονίκη, και θα ανηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο για το καταφύγιο των Αγράφων, που βρίσκεται στη θέση Καραμανώλη, σε ύψος 1.550 μέτρων. Εδώ σε ένα μαγικό σημείο των θεσσαλικών βουνών θα πιείτε το καφεδάκι σας ή θα δοκιμάστε διά χειρός της οικοδέσποινας Ειρήνης ποικιλίες μεζέδων συνοδεία ντόπιου τσίπουρου ατενίζοντας τις μεγαλόπρεπες κορφές της Τέμπλας, της Καζάρμας και τα συμπαγή ελατοδάση που τις αγκαλιάζουν.

Από το καταφύγιο των Αγράφων το σπήλαιο του Καϊμακιά δεν απέχει πολύ. Ομως αν δεν γνωρίζετε την περιοχή υπάρχει φόβος να χαθείτε στον λαβύρινθο των μονοπατιών και των δασικών δρόμων. Μια λύση είναι να συμβουλευτείτε το site του ΕΟΣΚ Καρδίτσας που έχει κάνει εξαιρετικά σημαντική δουλειά με τα ξεχασμένα μονοπάτια των Αγράφων καθαρίζοντας και αναδεικνύοντάς τα, ενώ ο Βλάσσης, διαχειριστής του καταφυγίου Αγράφων και εξαιρετικός γνώστης της περιοχής, είναι πάντα πρόθυμος να σας βοηθήσει.

Αν έχετε τετρακίνητο όχημα θα γλιτώσετε αρκετή ώρα περπάτημα καθώς μπορείτε να φτάσετε μέχρι ένα πολύ κοντινό σημείο από όπου αρχινά το έντονα κατηφορικό μονοπάτι, που ελίσσεται ανάμεσα σε υπεραιωνόβια έλατα και καταλήγει στην είσοδο του σπηλαίου. Για να μπείτε στο σπήλαιο θα πρέπει να αναρριχηθείτε και λίγο. Εδώ σε αυτήν την απόκοσμη σπηλιά που κρύβεται καλά στην ανεξερεύνητη καρδιά των Αγράφων, θα δείτε το γάργαρο νερό να αναβλύζει μέσα από τον βράχο σχηματίζοντας το ορεινό ρυάκι Μέγα Ρεύμα. Χαμηλότερα, το Μέγα Ρεύμα, πριν χυθεί στον Καριτσιώτη ποταμό (έναν από τους κύριους τροφοδότες της λίμνης Πλαστήρα), δημιουργεί υπέροχες πισίνες, ιδανικές για τις καλοκαιρινές βουτιές σας σε ύψος 1.300 μέτρων επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Πάντα Βρέχει… το μυστικό της Καλιακούδας

Αν βρεθείτε αυτήν την εποχή στο Καρπενήσι και γενικότερα στον ορεινό νομό της Ευρυτανίας, αξίζει να αναζητήσετε μία από τις ομορφότερες γωνιές του, τον μαγευτικό καταρράκτη Πάντα Βρέχει. Αν είστε στο Καρπενήσι μπορείτε να έρθετε στο Κρίκελλο ακολουθώντας την πανέμορφη διαδρομή που περνά από τα χωριά Κλαυσί, Μουζίλο, Ανιάδα, Συγκρέλλο -συνολικά 26 χιλιόμετρα σε καλό ασφαλτόδρομο- και να συνεχίσετε περνώντας τη γέφυρα του Κρικελλοπόταμου προς Δομνίστα. Φτάνοντας στο ιστορικό κεφαλοχώρι θα ρωτήσετε να σας υποδείξουν τη διαδρομή για τον καταρράκτη Πάντα Βρέχει και το φαράγγι του Κρικελλοπόταμου που απλώνεται στα ριζά του όρους Καλιακούδα.

Ετσι λοιπόν από τη Δομνίστα θα κατευθυνθείτε προς τα απόμερα χωριά Σκοπιά, Αγιος Χαράλαμπος, Ροσκά και θα καταλήξετε στους Δομιανούς. Από Δομνίστα μέχρι Σκοπιά ο δρόμος είναι ασφάλτινος, στη συνέχεια γίνεται διαπλατυμένος χαλικόδρομος και μόνο λίγο πριν από τη Ροσκά θα βρείτε χώμα.

Ανάμεσα στα χωριά Ροσκά και Δομιανοί κυλά ο Κρικελλοπόταμος. Εδώ στη γέφυρα (26 χλμ. από Δομνίστα) θα αφήσετε το όχημά σας και περπατώντας μέσα στην κοίτη του ποταμού (αυτή την εποχή το νερό είναι λίγο) θα καταλήξετε στους καταρράκτες τού Πάντα Βρέχει (περίπου 30 λεπτών πορεία). Η ψυχρολουσία για όσους τολμούν αυτό το εγχείρημα είναι αναπόφευκτη. Γι’ αυτό η μόνη κατάλληλη εποχή είναι το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη, πριν πιάσουν οι βροχές. Οι καταρράκτες πέφτουν μέσα στο φαράγγι του ποταμού και μοιάζουν με υδάτινη κουρτίνα, ενώ οι μυριάδες ψιχάλες που εξανεμίζονται δημιουργούν την αίσθηση ότι εδώ… πάντα βρέχει!

Διαμονή: Θα μείνετε στη Δομνίστα, στον ορεινό ξενώνα «Ελατόδασος» που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου το οποίο είχε επιταχθεί από τον Αρη Βελουχιώτη προκειμένου να εγκαταστήσει το αρχηγείο του (τηλ. 2237092000, κιν. 6972505929).

Τσούριακας, ένας καταρράκτης που έρχεται και φεύγει

Στην καρδιά των γρεβενιώτικων βουνών, κοντά στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και ανάμεσα στα χωριά Αετιά και Αλατόπετρα δεσπόζει ο βράχος του βουνού Τσούριακας (κορφή 1.340 μέτρα). Εδώ στην αγκαλιά ενός μικρού, αλλά εξαιρετικά απόκρημνου φαραγγιού, γκρεμίζεται από ύψος 40 μέτρων ένας πανέμορφος καταρράκτης. Δυστυχώς μετά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και την κατασκευή ακόμα ενός μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου, ο καταρράκτης παρ’ όλη την αφθονία νερού δεν έχει πια μόνιμη ροή αφού τα νερά του δεσμεύονται.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αυτήν την άγνωστη γωνιά της γρεβενιώτικης φύσης. Ρωτήστε στην Αλατόπετρα ή το χωριό Αετιά να σας δείξουν το πλακόστρωτο καλντερίμι που ανηφορίζει ώς το σημείο που ξεκινά το μονοπάτι. Οσο για τον καταρράκτη, μην ανησυχείτε. Στην αρχή του μονοπατιού έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες κίνησης που δίνουν το σήμα να ανοίξουν οι πόρτες του νερού!

Μέχρι εσείς να κατηφορίσετε ώς τον εξώστη που προσφέρει θέα στο στενό φαράγγι θα δείτε και το νερό να ρέει με αφάνταστη δύναμη και ορμή χτυπώντας με βουή τον βράχο. Μερικές φορές σε αυτό το στένωμα εγκλωβίζονται αρκούδες και ίσως τις δείτε από μακριά να σκαρφαλώνουν στα βράχια. Επίσης στην περιοχή υπάρχει μια φωλιά του σπάνιου μαυροπελαργού, που είναι ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πτηνοπανίδας (ο συνολικός πληθυσμός του στην Ελλάδα εκτιμάται σε 70-100 ζευγάρια).

Γενικά το θέαμα σε αυτό το σημείο της γρεβενιώτικης γης με τα νερά που παφλάζουν είναι μοναδικό και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν αναλογιστείτε πως η εικόνα αυτή ήταν μόνιμη πριν βάλει ο άνθρωπος το χεράκι του!

Διαμονή: Προτείνουμε να μείνετε στο κοντινό χωριό Αλατόπετρα, όπου υπάρχει ο ξενώνας «Λευτέρης» που διαθέτει τρίκλινα αυτόνομα δωμάτια με δικό τους μπαλκόνι (τηλ. 24620-81015).

Αν είστε μεγάλη παρέα θα πάτε στο κοντινό χωριό Λάβδα όπου θα βρείτε την αυτόνομη, πλήρως εξοπλισμένη πέτρινη κατοικία «Overland stone house» (τηλ. 24620-85032 & κιν. 6977772542).

Λεπίδα και Αγ. Βαρβάρα, δυο παραδεισένιες γωνιές της Ροδόπης

Το Παρανέστι είναι ένα χωριό του νoμού Δράμας που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Δράμας – Ξάνθης και πολύ κοντά στην κοίτη του ποταμού Νέστου. Διαθέτει υποδομές για διαμονή και φαγητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για εξερευνήσεις στον μαγευτικό κόσμο της οροσειράς της Ροδόπης.

Από το Παρανέστι λοιπόν ξεκινά μια εντυπωσιακή ανάβαση στις πλαγιές των βουνοσειρών της Ροδόπης. Ο δρόμος που χώνεται στην αγκαλιά των αρχέγονων δασών έχει αρκετές στροφές, αλλά μέχρι το χωριό Διπόταμα (24 χλμ.) είναι ασφάλτινος. Στη συνέχεια βατός χωματόδρομος για 4-5 χιλιόμετρα οδηγεί τον επισκέπτη στην αφετηρία του μονοπατιού το οποίο καταλήγει μπροστά στον καταρράκτη του Λεπίδα, μετά από 30 λεπτά δύσκολης πορείας στην κόψη απότομης πλαγιάς.

Με μικρή παράκαμψη από την πορεία μας προς τον καταρράκτη του Λεπίδα και πριν τα Διπόταμα, μπορούμε πολύ σύντομα ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο να προσεγγίσουμε τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Μια μικρή λίμνη περίκλειστη από πλατάνια υποδέχεται το νερό που μπορεί να μην πέφτει από μεγάλο ύψος, παρ’ όλα αυτά όμως δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό ολόγυρα που θυμίζει νεραϊδότοπο. Την εποχή αυτή δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που βουτούν στα κρυστάλλινα νερά της λιμνούλας.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε λίγες ημέρες παραπάνω στη διάθεσή σας αξίζει να μείνετε στο Παρανέστι και να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή. Θα εκπλαγείτε από την ποικιλία του τοπίου και την απίστευτη φύση του.

Διαμονή: Θα μείνετε στο Παρανέστι στο ξενοδοχείο «Νέσσος» που είναι χτισμένο σε σημείο που εποπτεύει πανοραμικά την περιοχή. Διαθέτει 12 ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, ενώ εξαιρετικό είναι και το εστιατόριό του. Ο Γαβριήλ, ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου, θα σας απαντήσει σε κάθε απορία για τις περιηγήσεις σας στη Ροδόπη και τα παρανέστια χωριά (τηλ. 25240-21021).

 

Πηγή : EFSYN