«Αισθάνομαι λύπηση για την απαράδεκτη τροπολογία με την οποία παρατείνεται ο βίος κομματικών οργάνων, με σκοπό να τεθεί σε ομηρία ο πρόεδρος που θα εκλεγεί»
«Νεοεπίδοξους και παλαιοεπίδοξους» χαρακτηρίζει τις δύο υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.
Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» θεωρεί ότι «τα κομματικά όργανα που αποφάσισαν την έκπτωση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν τις ευθύνες μετά τις εκλογές το 2023 και δεν παραιτήθηκαν από αξιοπρέπεια», και γι’ αυτό το λόγο σημειώνει: «Η κακοδαιμονία που βιώνουμε στο κόμμα εδώ και 15 μήνες, αναπαράγεται εξαιτίας ακριβώς αυτής της παραλυτικής ιδιοκτησιακής αντίληψης και πρακτικής».
Αναλυτικά η συνέντευξη της Νίνας Κασιμάτη στη «ΒτΚ»:
Κυρία Κασιμάτη, τι σημαίνουν τα μηνύματα «είμαι εδώ» στο διαδίκτυο, τα υπονοούμενα και οι επισκέψεις στην Άρτα του Στέφανου Κασσελάκη; Γιατί δεν κάνει σαφές με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία;
«Κανένα υπονοούμενο. Εν όψει του Συνεδρίου, που είναι το ανώτατο Όργανο του κόμματος, ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός των ορίων των συλλογικών αποφάσεων, εφόσον αυτές δεν είναι αντικαταστατικές, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα –άλλωστε αυτό πράττει από την πρώτη μέρα της εκλογής του και πριν από αυτήν– και μιλάει με ευθύτητα σε όλους, κοινωνία και Όργανα.
Όπως δήλωσα και μετά την άρση της εμπιστοσύνης της Κ.Ε., τα καθοδηγητικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που επιβιώνουν δύο συντριπτικών εκλογικών ηττών, μίας διάσπασης και δύο προέδρων, δηλαδή η αριθμητικά υπολειμματική Πολιτική Γραμματεία και η συμπληρωμένη από επιλαχόντες Κεντρική Επιτροπή, είναι Όργανα πολιτικά απονομιμοποιημένα, ήδη από τις εθνικές εκλογές του 2023.
Αυτό, γιατί ουδέποτε ανέλαβαν την τεράστια ευθύνη που τους αναλογούσε για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παραιτήθηκαν με στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και συντροφικότητα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διευκολύνουν την ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, τώρα οι νεοεπίδοξοι ή παλαιοεπίδοξοι πρόεδροι του κόμματος καλά κάνουν και ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους, γιατί ο λόγος θα δοθεί ξανά στη βάση και θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία που δεν τόλμησαν πέρσι να διεκδικήσουν.
Όμως, ο εκλεγμένος πρόεδρος, με τη νωπή εντολή που διαθέτει από τα μέλη του κόμματος, θεωρώ πως δεν έχει υποχρέωση ούτε να δηλώσει πρώτος το αυτονόητο ούτε να μετέχει σε κάθε μία πράξη του κουραστικού για την κοινωνία δράματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ελήφθη απόφαση ο κάθε υποψήφιος που θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος να καταθέσει και το πόθεν έσχες. Υπήρξαν αντιδράσεις και αποχωρήσεις ορισμένων στελεχών από τη συνεδρίαση. Για ποιο λόγο έγινε αυτό;
«Θα γνωρίζετε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποβάλει νομίμως και εμπροθέσμως τη δήλωση Πόθεν Έσχες, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, στην αρμόδια πολιτειακή επιτροπή της Βουλής, που είναι ορισμένη από το Σύνταγμα και τους νόμους και έχει την αρμοδιότητα και την ειδικότητα, απαρτιζόμενη από δικαστικούς, βουλευτές και ορκωτούς λογιστές, να εξετάσει τη δήλωση και να αποφανθεί επί αυτής, προτού να δημοσιευθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επιτρέπεται να αφίσταται αυτής της θεσμικής τάξης προκειμένου να ικανοποιηθεί η λαϊκιστική και “ανθρωποφαγική” λογική μίας οριακής πλειοψηφίας 87-85, η οποία ορμάται από το μένος της προς τον Κασσελάκη.
Μιλάμε, δε, για πρόσωπα που μας υποχρέωσαν το 2023 να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία απολογούμενοι για τις βίλες τους και τις μεγάλες περιουσίες τους, παράγοντες που επίσης συνέβαλαν στην εκλογική συντριβή που ακολούθησε».
Ο κύκλος της εσωστρέφειας πότε πιστεύετε ότι θα κλείσει για να ασκήσετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με τον πρόεδρο και τους βουλευτές στην πρώτη γραμμή της μάχης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Πλην όμως, η εσωκομματική έριδα επισκιάζει τα πάντα, εξυπηρετώντας κατ’ αποτέλεσμα τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Ελπίζω αμέσως μετά τις εκλογές προέδρου, αλλά και νέων Οργάνων, που είναι όρος για την ουσιαστική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω και οι τυχόν διαφωνίες μας να εδράζονται σε πολιτικά ζητήματα και όχι στη διανομή καρεκλών. Γι’ αυτό αισθάνομαι λύπηση για την απαράδεκτη τροπολογία που κατατέθηκε στην τελευταία Κ.Ε., να παραταθεί ο βίος αυτών των Οργάνων, με υποκείμενο σκοπό να τεθεί σε νέα ομηρία ο πρόεδρος που θα εκλεγεί ξανά.
Καμία συλλογική αυτογνωσία, καμία εθνική και κοινωνική περίσκεψη, μα τόση προσωπική ιδιοκτησιακή αγωνία; Κρίμα».
Ορισμένοι βουλευτές λένε ότι δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. Υιοθετείτε και εσείς παρόμοια άποψη;
«Κατά πρώτον, ο πρόεδρος, σύμφωνα με το καταστατικό, δεν είναι έκπτωτος και η Π.Γ., που είναι κατώτερο εκτελεστικό όργανο της Κ.Ε., δεν έχει αρμοδιότητα απόφανσης επί καταστατικών ζητημάτων.
Δεύτερον, αυτές οι αιτιάσεις φυγής από το κόμμα “σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο πρόεδρος της αρεσκείας” έχουν ακουστεί κυρίως από την πλευρά εκείνων που τάσσονται εναντίον του εκλεγμένου από τη βάση προέδρου. Άλλωστε, το είδαμε να συμβαίνει από όσους αποχώρησαν πέρσι προκαλώντας διάσπαση.
Στο ερώτημά σας πάντως, που μου θέτετε προσωπικά, απαντώ ότι τα κόμματα δεν είναι ο αρχηγός τους, είναι συλλογικοί πολιτικοί οργανισμοί, εκφραστές του πνεύματος κάθε εποχής, και κατά Γκράμσι, η Ιστορία μίας χώρας από μία ορισμένη οπτική».
Φοβάστε, ωστόσο, πως αν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης όσοι σήμερα τον επικρίνουν θα αποχωρήσουν από το κόμμα με μία νέα διάσπαση;
«Δεν φοβάμαι μία διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τη δικαιολογούσα αν συνέβαινε επί τη βάσει πολιτικών Θέσεων.
Ωστόσο, ειλικρινά ελπίζω να παραμείνουμε ενωμένοι, να γίνουμε πιο συνθετικοί, και θα συνεχίσω να εργάζομαι γι’ αυτόν τον σκοπό μαζί με τους συντρόφους, στελέχη και απλά μέλη, που συμπορευτήκαμε ανιδιοτελώς όταν κάναμε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα μεγάλης επιρροής και γνήσιο υπερασπιστή της κοινωνίας.
Η ανάγκη αυτή προβάλλει τώρα ακόμη πιο επιτακτική απέναντι στην ανάλγητη Δεξιά και έναντι μίας νεφελώδους “Κεντροαριστεράς” χωρίς προσανατολισμό».