Ομιλία της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου στο συνέδριο του Economist στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ
Η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε στο συνέδριο του The Economist στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στο πάνελ με τίτλο η δυναμική για έργα υποδομής, όπου θα συζητηθούν ποια έργα υποδομής μπορούν να αλλάξουν τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας και η σημασία του τουριστικού τομέα.
 Η Θεσσαλονίκη αλλά και η περιβάλλουσα περιοχή μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα ενοποιημένο οικοσύστημα υποδομών, πολιτισμού, γνώσης και καινοτομίας, σε μια ολοκληρωμένη  πύλη εισόδου/εξόδου με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας , δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Η  θέση της Θεσσαλονίκης- όπως είπε- και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, με τις γεωστρατηγικές της προεκτάσεις, συνδέεται άρρηκτα με τον διαχρονικό ρόλο της: οικονομικό κέντρο με ζώνη επιρροής σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και ταυτόχρονα στην φυσική μας ενδοχώρα στις Βαλκανικές χώρες και στην παρευξείνια ζώνη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών με:

·       Αναβάθμιση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της

·       Υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας,

·       Ανάπτυξη ενός πλέγματος συνεργατικών υποδομών της εφοδιαστικής αλυσίδας γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του λιμένα της Θεσσαλονίκης αλλά και των λοιπών λιμένων της Βόρειας Ελλάδας

·       Σχεδιασμοί εμπορευματικών κέντρων

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ.Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στο ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού στα χρόνια της πανδημίας ,στις επιχειρησιακές αδράνειες και τα πολιτικά ελλείμματα διαχείρισης και σχεδιασμού.

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα:

Απαιτούνται λειτουργικές υποδομές που συνδέονται  με μια συνεκτική στρατηγική διασύνδεσης εξωτερικής ζήτησης και εσωτερικής προσφοράς και τόνισε πως σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως στο «ψευδο-δίλημμα κάποιων, «Ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση;», εμείς απαντάμε ξεκάθαρα «Ανάπτυξη χωρίς οπισθοδρόμηση» με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην κοινωνία.

Η ασφαλής επανεκκίνηση του Τουρισμού, δεν συνδέεται μόνο με την υπέρβαση του Covid-19, αλλά με την ουσιαστική και ανυπόκριτη διαχείριση αυτών και άλλων συναφών ζητημάτων».

Όπως δήλωσε, υπάρχουν δυο μείζονες έννοιες-κλειδιά :
Το αίτημα της Aειφορίας (Sustainability) στον Τουρισμό, και το ζήτημα της Ανθεκτικότητας.

Η τομεάρχης Τουρισμού, δήλωσε κλείνοντας, πως «οι εποχές αλλάζουν, το μέλλον μας έχει ήδη προσπεράσει και το βάρος όσων έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες και θεσμικές πρωτοβουλίες σήμερα, είναι τεράστιο. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο αυτό με αίσθημα ευθύνης στην Κοινωνία».