
Ένα «καυτό» μήνα με μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες και προκλήσεις έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η πρώτη πρόκληση είναι να αποφύγει πάση θυσία ένα νέο lockdown στην οικονομία. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η παραλλαγή Δέλτα σε συνδυασμό με το επίπεδο εμβολιασμών στη χώρα δημιουργούν ανησυχία και «πονοκέφαλο» στο νέο υπουργό.
Την ίδια ώρα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέσα στον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση σκόπευε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, λόγω των θετικών μηνυμάτων που έρχονται για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου του χρόνου, εξαιτίας της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και του τουρισμού, ο οποίος δείχνει να κερδίζει το στοίχημα του 2021. Είναι σαφές όμως ότι η ώθηση αυτή θα ανακοπεί αν έχουμε ένα νέο φρενάρισμα της οικονομίας.
Παράλληλα, μεγάλο «στοίχημα» για το νέο οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Το νέο ΕΣΠΑ θα κατανείμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και €5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά), ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει πόρους, οι οποίοι αγγίζουν τα 30,5 δις. ευρώ
Ιδίως οι στόχοι για το Ταμείο είναι πολύ σημαντικοί. Μετά την είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. στις αρχές του μήνα θα ακολουθήσει πλέον η υλοποίηση των 13 πρώτων ορόσημων για να εξασφαλίσει και την πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνο Σταθερότητας
Σημαντική πρόκληση είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο ευρωπαϊκός Νότος, συμφωνεί στο ότι τα κριτήρια του Συμφώνου, όπως ίσχυαν μέχρι το 2019 για το έλλειμμα και το χρέος, είναι εξαιρετικά αυστηρά . Επίσης, κατά τη συζήτηση που θα ανοίξει ξανά, το αργότερο μέχρι και τον Οκτώβριο, θα ξαναέρθει στο τραπέζι το παλιό θέμα των δημόσιων επενδυτικών δαπανών. Αν δηλαδή θα πρέπει να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις ή θα πρέπει να εξαιρούνται αφού παράγουν ανάπτυξη.
Παράλληλα, στις 10-11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin στη Σλοβενία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να συζητούν, μεταξύ άλλων, και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός Βορράς θεωρεί ότι μια χαλάρωση των κριτηρίων του Συμφώνου έπειτα από μια κρίση, όπως αυτή που προκάλεσε ο κορωνοϊός, θα οδηγήσει σε μόνιμο δημοσιονομικό εκτροχιασμό πολλά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν υψηλό χρέος. Είναι σαφές ότι και αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς όσο μεγαλύτερες είναι οι υποχρεώσεις προσαρμογής από το 2023, όταν αναμένεται να ισχύσει ξανά το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, τόσο πιο περιορισμένη θα είναι η δημοσιονομική πολιτική.
Έκθεση
Επιπλέον, στις 22 του μηνός αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την 11η αξιολόγηση. Μια έκθεση η οποία δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης. Ωστόσο θα συνδυαστεί χρονικά με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα δημοσιονομικά περιθώρια λήψης μέτρων στήριξης.
Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να αποτυπωθούν στο κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
#menoume_speedy