Οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, τόνισαν πως υπάρχουν ανικανοποίητες αιτήσεις πλημμυροπαθών πρώτης αρωγής και εκκρεμούν προκαταβολές αποζημιώσεων

«Οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Θεσσαλία παραμένει στο σημείο μηδέν», τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λάρισα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αντικείμενο την επόμενη ημέρα από τα καταστροφικά γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Δήλωση μέσω βίντεο απέστειλε και η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω κωλύματος.

Ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως, οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα που αφορούν στη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Παραμένουν κλιματικοί πρόσφυγες, όμηροι της κυβερνητικής αναλγησίας»

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «υπάρχουν ανικανοποίητες αιτήσεις πλημμυροπαθών πρώτης αρωγής, για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή/και αντικατάσταση οικοσκευής. Εκκρεμούν προκαταβολές αποζημιώσεων που έπρεπε να έχουν καταβληθεί και οι δικαιούχοι  πλημμυροπαθεί​ς αγνοούν πλήρως τους λόγους καθυστέρησης της καταβολής τους ή ακόμα και πιθανής απόρριψης τους, ενώ παραμένει ανέφικτη η επικοινωνία για ενημέρωση ως προς το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία».

«Παραμένουν  ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, από τον ΔΕΔΔΗΕ και οι σοδειές κινδυνεύουν να χαθούν από την αδυναμία άρδευσής τους»

Προσέθεσε ότι «οι πλημμυροπαθείς της Γιάννουλης αναμένουν τις αποζημιώσεις ενώ η κυβέρνηση απαξιώνει ακόμη και να τους συναντήσει. Οι κάτοικοι του Βλοχού παραμένουν κλιματικοί πρόσφυγες, όμηροι της κυβερνητικής αναλγησίας εν αναμονή της λήψης αποφάσεων για το θέμα της μετεγκατάστασής τους».

«Ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τους πλημμυροπαθείς μαθητές»

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν έχει καταβληθεί η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην πλειονότητα των δικαιούχων, ενώ υπολείπεται ακόμα μεγάλος αριθμός των απαραίτητων οικίσκων. Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να επιβαρύνονται με έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμμετοχής σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς η δωρεάν παροχή τους ήταν μόλις για έξι μήνες (έληξε 31/3/24)».

«Ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τους πλημμυροπαθείς μαθητές. Μέτρα όπως τα ‘σχολικά γεύματα’, οι κατ’ εξαίρεση μεταγραφές των φοιτητών σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή μέτρα στήριξης όσων δεν έχουν αντιστοιχία (π.χ. φοιτητικό επίδομα), έχουν κατ’ επανάληψη προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους βουλευτές του, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τα υιοθετήσει», όπως είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως «για τους μαθητές της τελευταίας τάξης και τους απόφοιτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ των πλημμυροπαθών περιοχών, ενώ έχουν ελάχιστο δικαίωμα την εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, η κυβέρνηση αρνείται να τους το παράσχει και δεν εκδίδει τη σχετική Υπουργική Απόφαση».

«Τα πλημμυρισμένα κι ακατοίκητα σπίτια λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και ΕΝΦΙΑ»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, πως «αναμένεται η καταβολή χρηματοδοτήσεων για την πληρωμή δράσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί», ενώ «τα πλημμυρισμένα κι ακατοίκητα σπίτια λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και ΕΝΦΙΑ» και «οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων στο αγροτικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών παραμένουν μόνο ως εξαγγελίες».

«Παραμένουν  ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, από τον ΔΕΔΔΗΕ και οι σοδειές κινδυνεύουν να χαθούν από την αδυναμία άρδευσής τους. Η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Λάρισας, η μόνη σιδηροδρομική σύνδεση της Μαγνησίας με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα παραμένει εκτός λειτουργίας. ενώ η Μαγνησία θα παραμείνει χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση μέχρι το 2025», προσέθεσε.

Σημείωσε ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις «περιμένουν ακόμη την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτοψίας και τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών τους», ενώ «οι πληγέντες επαγγελματίες δε γνωρίζουν τα μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανιών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες».

«Οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει μόνο προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ»

«Εκκρεμεί η ακριβής οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν στο εσωτερικό της πόλης της Καρδίτσας. Τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών των καλλιεργειών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και οι διαδικασίες αυτοψίας των πληττόμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παραμένει ακόμα αβέβαιη η αποζημίωση του έγγειου κεφαλαίου για την αποκατάστασή του», προσέθεσε ακόμη.

Οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν πως «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ρεαλιστικά μέτρα στήριξης, καθώς δικαιούχοι της πολυδιαφημιζόμενης ‘δωρεάν αντικατάστασης  ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων’ καθίστανται μόνο όσοι έχουν προεξοφλήσει με ιδία κεφάλαια το συνολικό κόστος των απαιτούμενων δαπανών» και έχουν λάβει «μόνο προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ».

Και προσέθεσαν τα εξής: «Για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου καταβλήθηκε προκαταβολή της τάξεως του 70% με το υπόλοιπο 30% να εκκρεμεί. Για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις οι πληγέντες κτηνοτρόφοι έχουν μέχρι σήμερα λάβει μόνο το ποσό των 2.000 ως πρώτη προκαταβολή.

«Ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα γίνει η αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών»

»Οι αγρότες αγνοούν τις προϋποθέσεις αποζημίωσης  των  για την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων καλλιεργειών τους καθώς και τις δυνατότητες ανασύστασης των κτημάτων τους. ενώ εκκρεμεί ακόμη η μεταφορά των φερτών υλικών από τα πλημμυρισμένα χωράφια.

»Οι αγρότες δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι τα μέτρα στήριξης για τις καλλιέργειες των οποίων η παραγωγή θα είναι μειωμένη τα επόμενα χρόνια.

»Απροσδιόριστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο  θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της πλήρους καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους που λόγω ανωτέρου βίας αδυνατούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη εφαρμογή της ΚΑΠ.

»Ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών της επανασχηματισθείσας λίμνης Κάρλας.

»Άγνωστες παραμένουν οι κυβερνητικές προθέσεις για την επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Ολόκληρες περιοχές στο Πήλιο παραμένουν χωρίς νερό»

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «αν εξειδικεύσουμε στο νομό Μαγνησίας, η εικόνα που παρουσιάζει οκτώ μήνες μετά τις καταστροφές, δεν αφήνει περιθώρια ελαφρυντικών για την κυβέρνηση. Υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν έχουν λάβει την αποζημίωσή τους, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στο Πήλιο οι οποίες παραμένουν χωρίς νερό. Υπάρχουν βασικές υποδομές του νομού και ιδιαίτερα του Δήμου Βόλου ακόμη κατεστραμμένες. Το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή που είναι το λιμάνι του Βόλου, μέχρι και σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον οικονομικό σκοπό του».

«Οι εξαγγελίες από το αρμόδιο υπουργείο για τις αποκαταστάσεις πράγματι αγγίζουν τα όρια τις φαιδρότητας. Δηλαδή, αμιγώς τουριστικές περιοχές του Πηλίου θα κάνουν σεζόν επί της ουσίας με εργοτάξια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως «το δεύτερο πολύ μεγάλο μέτωπο έχει να κάνει με το λιμάνι του Βόλου», όπου υπάρχουν «δραματικές καθυστερήσεις στις αναγκαίες εκβαθύνσεις, τεράστιες απώλειες εσόδων από την κρουαζιέρα. Η κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έναν χρόνο, ενδεχομένως και παραπάνω. Ήδη λοιπόν η απώλεια του τζίρου από τις ακυρώσεις κρουαζιέρας φθάνει μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ».

«Αποκαρδιωτική η κατάσταση στα Τρίκαλα – Απουσιάζει η κρατική αρωγή»

Από την πλευρά της, η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, τόνισε στο τηλεοπτικό μήνυμά της πως «βρισκόμαστε οκτώ μήνες μετά τη θεομηνία Daniel και δυστυχώς η κατάσταση στην περιφερειακή ενότητα των Τρικάλων είναι αποκαρδιωτική. Όπου κι αν πας, σε όποιο δήμο των Τρικάλων, σε όποιο χωριό, θα συναντήσεις μία εντελώς αδικαιολόγητη κατάσταση ζημιών και εγκατάλειψης. Θα συναντήσεις συμπολίτες μας που ακόμη μένουν έξω από τα σπίτια τους. Άλλους που μένουν σε δομή προσφύγων και άλλους που μένουν ακόμη σε γείτονες, συγγενείς ή ακόμα και σε άλλες πόλεις. Θα συναντήσεις συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστησαν. Θα συναντήσεις αγρότες και κτηνοτρόφους, που μόνοι τους και εντελώς αβοήθητοι προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους, μετά τις μεγάλες καταστροφές που είχαν σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Θα συναντήσεις επιχειρήσεις και Δήμους που ακόμη δεν έχουν λάβει πίσω όσα ξόδεψαν για τη σίτιση και τη φροντίδα των πλημμυροπαθών. Θα συναντήσεις χωριά ακόμα αποκομμένα, με δρόμους σπασμένους και χωρίς σταθερή τηλεφωνία. Θα συναντήσεις γεφύρια ακόμα πεσμένα, όπως το γεφύρι της Διάβας και μία ανυπολόγιστη καθημερινή ταλαιπωρία για χιλιάδες κατοίκους και δεκάδες επιχειρήσεις».

«Το μόνο που δε θα συναντήσεις κανείς είναι η κρατική αρωγή και το μόνο που δε θα συναντήσει κανείς είναι η κυβερνητική ευαισθησία και φροντίδα. Εμείς έχουμε χρέος να μην εγκαταλείψουμε τους συμπολίτες μας, μέχρι τη στιγμή που και ο τελευταίος θα ξαναβρεί τη ζωή του, όπως την είχε πριν τη θεομηνία. Είμαστε και θα είμαστε καθημερινά δίπλα τους, μέχρι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία που τους έτυχε» ανέφερε κατέληξε.