Ανακοίνωση εξέδωσε το Σάββατο η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών “ΌΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ”, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την δημιουργία ειδικού σώματος «πανεπιστημιακής αστυνομίας» από την κυβέρνηση στα ΑΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι στιγμής έχουν καταγγείλει το συγκεκριμένο σχέδιο οι Συγκλητοι 7 ΑΕΙ της χώρας, όπου ανάμεσα τους βρίσκεται και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ειδικό σώμα «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας: η σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράστηκε αρνητικά σε ένα σώμα που δεν θα ελέγχεται από τις πρυτανικές αρχές, ενώ το σχέδιο έως τώρα έχουν καταγγείλει οι Σύγκλητοι 7 ΑΕΙ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), καθώς και δεκάδες Τμήματα και Σύλλογοι διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων.
Η εγκατάσταση στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αστυνομικών ή ειδικών φρουρών που θα ασκούν προληπτικούς ελέγχους και θα προβαίνουν σε καταστολή «αδικημάτων» κατά την κρίση τους και ανεξάρτητα από τις πανεπιστημιακές αρχές παραβιάζει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, υπονομεύει την ελεύθερη έκφραση και την ανοιχτή στην κοινωνία λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ενώ θα αποτελεί εστία εντάσεων και συγκρούσεων.
Ως αντίδραση στο κυβερνητικό σχέδιο συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» με στόχο να προκαλέσουμε τη δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Στις 23.12.2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, η οποία είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Μίλησαν οι καθηγητές Γιώργος Σωτηρέλης (ΕΚΠΑ) και Κώστας Τσιτσελίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), καθώς και η καθηγήτρια Σοφία Βιδάλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Οι δύο ομιλητές και η ομιλήτρια εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ειδικού σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τα ΑΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Σωτηρέλης επεσήμανε ότι η εγκατάσταση αστυνομίας στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων, όχι μόνον θα συνιστούσε μείζονα απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά θα αποτελούσε και συνεχή εστία εντάσεων, οδηγώντας ενδεχομένως σε χειρότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει. Ο κ. Σωτηρέλης υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε σώμα φύλαξης του Πανεπιστημίου πρέπει να υπάγεται στις αυτοδιοικητικές του αρχές. Ως εκ τούτου, η μόνη επιτρεπόμενη από το Σύνταγμα επιλογή για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και του χώρου των ΑΕΙ είναι η δημιουργία ενός άοπλου και ειδικά εκπαιδευμένου σώματος παρεμφερούς με τη δημοτική αστυνομία, η οποία δεν υπάγεται στην αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) αλλά στις αυτοδιοικητικές αρχές. Κατ’εξαίρεσιν, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων που ορίζονται από τον νόμο, είναι δυνατή η εμπλοκή και των αστυνομικών αρχών, κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες.
Η Σοφία Βιδάλη συνέδεσε την πρόταση εγκατάστασης της αστυνομίας στα ΑΕΙ με γενικότερους μετασχηματισμούς που αφορούν την αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στο πλαίσιο της αγοράς, την απομάκρυνση από συνταγματικά δημοκρατικά κεκτημένα, την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών φύλαξης και την ανάθεσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας. Αυτές οι αλλαγές πλαισιώθηκαν από επικοινωνιακές στρατηγικές των ΜΜΕ που εγκληματοποίησαν τόσο τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ όσο και άλλες παρεμβάσεις, όπως π.χ. τα γκράφιτι, και διαμόρφωσαν συστηματικά την εικόνα ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι χάους και παρανομίας. Τα υπάρχοντα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια είναι διαχρονικά ασήμαντη από στατιστική άποψη και ότι, ακόμα και όταν συμβαίνουν περιστατικά που συγκεντρώνουν ιδιαίτερη απαξία λόγω του τρόπου ή των συνεπειών της διάπραξης τους, δεν αποτελούν την καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια. Πέρα από τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα συνταγματικής τάξης και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, η κ. Βιδάλη σημείωσε ότι οι τακτικές αστυνομικές λειτουργίες, όπως έλεγχοι προσώπων, πραγμάτων και χώρων, η συγκέντρωση πληροφοριών κ.ά., είναι ασύμβατοι με την καθημερινή λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενώ η εκπαίδευση των αστυνομικών και των μονάδων ιδιωτικής ασφάλειας δεν είναι κατάλληλη για να εποπτεύσουν τέτοιους χώρους.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης υπογράμμισε ότι τα όργανα φύλαξης των ΑΕΙ δεν μπορεί παρά να υπάγονται στον Πρύτανη ή τη Σύγκλητο, σύμφωνα με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του αυτοδιοίκητου, ενώ η τήρηση του Ποινικού Κώδικα στον χώρο του πανεπιστημίου ισχύει όπως και σε κάθε άλλο χώρο. Με ή χωρίς άσυλο, στους χώρους του πανεπιστημίου η παραβατικότητα φαίνεται ότι ήταν πάντα χαμηλότερης έντασης σε σχέση με την μέση παραβατικότητα στην επικράτεια, αντιθέτως τα συνεχή κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καθιστούν την Ελληνική Αστυνομία εντελώς ακατάλληλη για επιτηρεί τα ΑΕΙ. Αντιθέτως, η παρουσία αστυνομικής δύναμης εντός των Πανεπιστημίων θα αποτελέσει παράγοντα αταξίας, θεσμικό και μόνιμο, παράγοντα ανασφάλειας και θα υπονομεύσει την ακαδημαϊκή ειρήνη.
Η «φυλακτική λειτουργία» εντός των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι εγγυητική της ασφάλειας της πανεπιστημιακής κοινότητας και της προστασίας της περιουσίας του πανεπιστημίου. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο συνταγματικό πλαίσιο του αυτοδιοίκητου με την πρόσληψη και την εκπαίδευση προσωπικού φύλαξης από το κάθε ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες του.
Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων όσων μίλησαν στη συνέχεια ότι κάθε λύση του προβλήματος έχει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του πρωτεύοντα λόγου των πανεπιστημιακών αρχών, αλλά και τη διεξαγωγή ενός συστηματικού και αναλυτικού διαλόγου.
#menoume_speedy