Ερευνάται μεγάλη απάτη με χειρουργικές μάσκες σε βάρος ιδιώτη.

Μια σοβαρή υπόθεση απάτης με αντικείμενο χιλιάδες χειρουργικές μάσκες για τον κορονοϊό ερευνά η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Αγρότης φέρεται να κατέβαλε 40.000 ευρώ σε άνθρωπο που παρουσιάστηκε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας με γνωριμίες στην αγορά ιατρικών ειδών. Οι μάσκες θα εισάγονταν από τη Γερμανία και θα μεταπωλούνταν στην Ελλάδα «πιάνοντας καλή τιμή», εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των αναγκών σε προστατευτικό υλικό. Τελικά, το φορτίο δεν έφθασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς αστυνομικές πηγές, η υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Ο άνθρωπος που καταγγέλλεται, κυκλοφορούσε με ακριβό αυτοκίνητο και συνοδευόταν πάντα από δικηγόρο. Παρουσιάστηκε ως σοβαρός επιχειρηματίας που ήθελε να κάνει μεγάλη επένδυση στον κλάδο της ενέργειας και αναζητούσε εκτάσεις γης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο αγρότης είχε χρήματα, οι συναντήσεις τους έγιναν συχνότερες, το ίδιο και οι πιέσεις.
Στο μεταξύ, ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού. Την επικαιρότητα μονοπωλούσε ο ρυθμός ανάπτυξης των κρουσμάτων και οι ελλείψεις σε ιατρικό προστατευτικό υλικό. Τότε ο επιχειρηματίας φέρεται να πρότεινε στον αγρότη μια δεύτερη, έκτακτη επενδυτική ευκαιρία. Υποστήριξε ότι μπορούσε να εξασφαλίσει την αγορά παρτίδας 50.000 χειρουργικών μασκών, αξίας 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο. Η αγορά θα γινόταν μέσω Γερμανίας και οι μάσκες θα μεταπωλούνταν προς 1,20 ευρώ η καθεμιά. Με λίγα λόγια, εύκολο και ξεκούραστο κέρδος, λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Ο ίδιος φέρεται να έπεισε τον αγρότη ότι είχε ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το εμπόριο ιατρικού υλικού, επομένως είχε εξασφαλισμένη την παραλαβή του φορτίου με τις μάσκες κι επίσης είχε ήδη κλείσει συμφωνία με τον άνθρωπο που θα τις αγόραζε. Τα 40.000 ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά κατά τη διάρκεια συνάντησης σε εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στις 12 Μαρτίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός από Covid19 στην Ελλάδα. Η παραλαβή του φορτίου, όμως, καθυστερούσε και η εξήγηση που δινόταν ήταν η διεθνής κατάσταση με τον κορονοϊό, το πάγωμα των πτήσεων, ακόμη και ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών για την αγορά προστατευτικού ιατρικού υλικού. Ο αγρότης αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν παρουσιαστεί.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέβαλε στον άγνωστο επενδυτή επιπλέον 20.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά διαμερίσματος απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Ο ισχυρισμός ήταν ότι το ακίνητο διατίθετο προς 375.000 ευρώ και ότι υπήρχε έτοιμος αγοραστής από τη Βουλγαρία, ο οποίος θα κατέβαλε μισό εκατομμύριο ευρώ. Η αγορά θα γινόταν απευθείας στο όνομα του Βούλγαρου και οι μεσάζοντες στη Θεσσαλονίκη θα κέρδιζαν τη διαφορά. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε.
«Του ζήτησα πίσω τα χρήματα και είπε ότι θα μου τα δώσει. Δεν το έχει κάνει έως σήμερα. Ο ίδιος χρωστάει στο Δημόσιο κι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απάτη», φέρεται να κατέθεσε ο αγρότης στους αστυνομικούς του Οικονομικού Εγκλήματος, που ερευνούν την υπόθεση μετά από την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία. Το VICE πληροφορείται ότι έχουν ληφθεί οι πρώτες καταθέσεις και το επόμενο διάστημα η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ποινικό επίπεδο.

Ένα εκατομμύριο μάσκες στην Αττική
Σε άλλη περίπτωση, την περασμένη εβδομάδα η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και κατάφεραν να παραλάβουν από φαρμακαποθήκη στην Καλλιθέα 201.900 χειρουργικές μάσκες, αξίας 620.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να καταβάλουν τα χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος βρέθηκε το επόμενο διάστημα σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο και στα σπίτια κατηγορούμενων στη δυτική Αττική, ενώ συνελήφθησαν οκτώ άτομα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών, ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επιπλέον ένα εκατομμύριο μάσκες, πέραν αυτών της εταιρείας στην Καλλιθέα, μεταπωλητικής αξίας ενός εκατ. ευρώ, για τις οποίες δεν υπήρχαν παραστατικά και ερευνάται η προέλευσή τους. Επίσης, ανακαλύφθηκαν 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών ρούχων και 3.000 απομιμητικά είδη.
Η απάτες με αντικείμενο ιατρικές μάσκες περιλαμβάνονται στα ενημερωτικά δελτία της Europol σχετικά με το έγκλημα που γεννήθηκε την περίοδο του Covid19. Η κρίση του απέδειξε το υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας για τις εγκληματικές οργανώσεις που αντιγράφουν προϊόντα και θησαυρίζουν πουλώντας απομιμήσεις. Ο τιμοκατάλογος άλλαξε αμέσως: μάσκες προσώπου, πλαστικά γάντια, αντισηπτικά τζελ, ακόμη και διαγνωστικά τεστ αντιγράφηκαν σε λίγα 24ωρα, με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

πηγή :vice.com