«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το πρόβλημα εκτροπών στη χρήση βίας από κρατικούς αξιωματούχους δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Είναι πρόβλημα παγκόσμιο και θα σας έλεγα ότι στην χώρα μας δεν έχουμε υπερβολικά τέτοια περιστατικά» ανέφερε κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ωστόσο παρά τα βήματα που έχουνε γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο, για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία»

«Θα υπάρχουνε λοιπόν συμπεριφορές οι οποίες είναι ανάρμοστές ανάμεσα στην πολύ καλή δουλειά που κάνει η αστυνομία» είπε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά των παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ. Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.

  • Αρχικά, όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχους για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας κύριε Τσίπρα αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε με αυτή την πρόταση».
  • Δεύτερον, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες όπως η γαλλική και η βρετανική για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή στη βία που να τον καθιστά επικίνδυνο.
  • Τρίτον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μια δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
  • Τέταρτον, ο συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.