Σημεία Συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον T/Σ Κόντρα και στον Γιώργο Μελιγγώνη

Διεύρυνση & Μετασχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, γειωμένο με την κοινωνία για προοδευτική διακυβέρνηση.

Ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κερδήθηκε: η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του. Σε αυτή τη διαδικασία πλήθος κόσμου, με διαφορετικές καταβολές, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος κλπ, ήρθε με ένταση, με πάθος, με αγωνία και με τη διάθεση να δώσουν πολιτικό μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση τελειώνει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με εγγυητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα έχουμε τη χαρά, λοιπόν, να έχουμε ένα κόμμα με 110.000 νέα μέλη. Θυμίζω ότι κερδίσαμε εκλογικές αναμετρήσεις με ένα κόμμα των 30.000 μελών. Αυτή η διεύρυνση, λοιπόν, αλλά και ο μετασχηματισμός αντιστοιχίζουν το κόμμα με την κοινωνία, δυναμώνοντας το κοινωνικό ρεύμα για νίκη στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα δημοκρατικό. Η προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες ήταν μια γιορτή δημοκρατίας. Κάναμε ένα συνέδριο με πολύ μεγάλη επιτυχία, με ένα πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε ομοφώνως το συνέδριο. Προχωρούμε, γειωνόμαστε με τη κοινωνία, παίρνουμε από τη κοινωνία, δίνουμε προς τη κοινωνία το σχέδιό μας και πορευόμαστε μέχρι τις επόμενες εκλογές, όπου μετά από αυτές η χώρα θα έχει μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση.

Στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε καν να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία».

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική και μάλιστα με αφορμή τα 200 έτη μετά την ελληνική επανάσταση έχει βέβαια και συμβολική σημασία. Ωστόσο, μετά τη θριαμβολογία, τί μένει; Ποιο το αποτύπωμα της επίσκεψης; Πρέπει να δούμε τί έγινε και τί δεν έγινε.

Για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικώς, ενδεχομένως για την οικογένειά του και τους φίλους του, επρόκειτο μάλλον για μια ευχάριστη επίσκεψη. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε προσωπική /οικογενειακή επίσκεψη αλλά ως Πρωθυπουργός της χώρας. Διαδραμάτισε τον ρόλο υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ως όφειλε; Και κατά πόσον; Διαπιστώνουμε σειρά από ολιγωρίες:

Δεν ζήτησε ο Πρωθυπουργός να μην εξοπλιστεί η Τουρκία. Κατά συνέπεια δεν υπήρχε και απάντηση στο αν η Τουρκία θα εξοπλιστεί με 40 F-16 και θα αναβαθμίσει ακόμη 80. Ακούσαμε όμως την αναγγελία αγοράς από την Ελλάδα των F-35 ως «αντιστάθμισμα». Δηλαδή, αφού η Τουρκία θα εξοπλιστεί, ως αντιστάθμισμα προαναγγέλθηκαν τα  F-35. Ωστόσο τα F-35 ξεπερνούν τη θητεία του κου Μητσοτάκη, δρομολογούνται για το 2028 και πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (Εισήγηση ΕΔ, ΚΥΣΕΑ κλπ). Αντίθετα, η Τουρκία εξοπλίζεται τώρα.

Δεν ακούσαμε καν τη λέξη Τουρκία! Ο κος Μητσοτάκης δεν τόλμησε καν να ονομάσει και καταγγείλει την Τουρκία ως τον διεθνή παραβάτη των υπερπτήσεων. Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον επικίνδυνα ταραγμένο, με την έντονα αναθεωρητική και απρόβλεπτη Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμελώς αποφεύγει να θέσει τα επίδικα. Πέρα από τον αναθεωρητισμό γενικώς (του Πούτιν κλπ) πρέπει να καταγγελθεί ειδικώς ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας.

Για τον Πρωθυπουργό, ο EastMed είναι σημαντικός;

Βεβαίως η δημιουργία πλατφόρμας LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή αυτονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης θα εξασφαλιζόταν κυρίως με τον EastMed.

Είναι σημαντικό project για τον Πρωθυπουργό ο EastMed και αν ναι, γιατί δεν αναφέρθηκε καν σε αυτό; Το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σήμερα ενεργό; Υπάρχει συζήτηση για τον EastMed;

Πάντως, στην πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους. Γιατί, όμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καν στο project; Υπάρχει, έστω, συζήτηση με ποιες προϋποθέσεις η Τουρκία θα ενταχθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΝΑ Μεσογείου;

Αυτά εκ πρώτοις μέχρι την αναλυτική μας ενημέρωση. Δεν υποβαθμίζουμε το ταξίδι. Το ότι μίλησε ο κος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο και αναφέρθηκε στην ελληνική ιστορία (ανεξάρτητα από τα ιστορικά ατοπήματα, γιατί έκανε και τέτοια -Μαριούπολη-Μεσολόγγι και παρά μια ίσως αντιαισθητική αίσθηση χιούμορ) έχει τη σημασία του, όμως τί μένει στο τέλος της μέρας;

Φρόντισε ο κ. Μητσοτάκης να έχει ανταλλάγματα για κάθε “ναι” που είπε;

Η χώρα μας έχει στρατηγική θέση και όλα τα προσόντα για να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το αμυντικό δόγμα της χώρας δεν άλλαξε ποτέ, το άλλαξε τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας, η χώρα μας παραμένει ο «πρόθυμος» σύμμαχος που τα δίνει όλα, λόγου χάρη στην πρόσφατη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, επ’ αόριστον. Με τι ανταλλάγματα; Τώρα η Τουρκία θέτει 10 προϋποθέσεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η χώρα, η οποία δεν συμμετείχε στο σύστημα κυρώσεων στη Ρωσία κατέληξε η κρίσιμη χώρα-ρυθμιστής αυτή τη στιγμή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Αμερική θα έπρεπε να υπερασπίσει τη θέση της Ελλάδας και να φροντίσει ο ίδιος να έχει ανταλλάγματα για κάθε «ναι» που λέει. Αντίθετα, πρώτος πρόθυμος έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Με ποιο αντάλλαγμα; Το είμαστε εδώ και πρόθυμοι «yes-men» δεν είναι διπλωματία. Δεν είναι αυτό στήριξη των συμφερόντων της χώρας.

Άλλα Μέτρα και άλλα σταθμά στις οικογενειακές επισκέψεις.

Κλείνοντας, θυμάμαι, κ. Μελιγγώνη θα το θυμάστε κι εσείς, όταν είχε πάει ο Αλέξης Τσίπρας σε επίσημη συνάντηση στο Παρίσι για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και είχε μαζί του τα δύο νήπια παιδιά του. Μήπως θυμάστε τον σάλο που έγινε στην Ελλάδα; Πώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός ταξίδεψε με τα δυο νήπια παιδιά του μαζί; Επειδή δεν ξεχνιέται αυτό, το θυμίζω, όχι γιατί ενοχλούμαι αν συνοδεύτηκε από την οικογένειά του, προφανώς δεν το λέω γι΄ αυτό, αλλά το λέω για να τονίσω για άλλη μια φορά την υποκρισία με την οποία πολιτεύτηκε η ΝΔ όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση, κι αυτή την υποκρισία και την αλαζονεία εξακολουθεί και σήμερα να την διαθέτει.