Eurokinissi

Τη νέα παράταση του lockdown στην Αττική έως και την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προς παράταση οδηγούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού και η πίεση υπό που δέχονται τα νοσοκομεία, με την οριακή πλέον διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid και απλών κλινών νοσηλείας για περιστατικά της νόσου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 -έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά από την 5η Ιανουαρίου το όριο των 400-, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως φαίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Σε πλήξη εξέλιξη είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν απλές κλίνες Covid και κλίνες ΜΕΘ.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κωρονοϊού που χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.

Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών Covid.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Όλα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης για την παρατάση του lockdown είναι να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας και να ανοίξει το λιανεμπόριο μετά τα μέσα του Μάρτη.

Έτοιμος προς χρήση είναι και ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα. Κατά τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έως τρεις ώρες για τα ψώνια τους, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η αποστολή δεύτερου SMS στο 13032.

Σχετικά με τα σχολεία, ειδικοί και κυβέρνηση τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων και συγκεκριμένα να γίνουν δια ζώσης μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στα πιθανά σενάρια ανοίγματος μπαίνει και η εστίαση, με τις πιθανότητες να στηθούν τραπεζάκια έξω για τον μήνα Απρίλιο.

#menoumespeedy