Γιώργος Μουλκιώτης:  «Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών σε καλλιέργειες της Βοιωτίας από αγριόχοιρους»

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών σε καλλιέργειες της Βοιωτίας από αγριόχοιρους.

 

Γ.Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ζημιών στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας που προστίθεται σε αυτά από καιρικές συνθήκες αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελούν πλέον οι εκτεταμένες ζημιές από αδέσποτα άγρια ζώα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγέλες μικρές ή μεγάλες από αγριόχοιρους. Λόγω της εγκατάλειψης των ορεινών περιοχών αλλά και της διασταύρωσης με εξημερωμένες φυλές τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς στην ύπαιθρο.

Τονίζεται ότι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η μετακίνησή τους σε περιοχές που υπάρχει τροφή είτε καλλιέργειες κηπευτικών (π.χ. πατάτες) ή φυτών μεγάλης καλλιέργειας (π.χ. καλαμπόκι) και προξενούν μεγάλες ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στα ίδια τα φυτά. Δεν είναι σπάνιες περιπτώσεις ζημιών σε ελαιόδεντρα και αμυγδαλόδεντρα κλπ., όπως επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που καταφέρνουν να εισέλθουν και σε περιφραγμένες εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται αποθηκευμένες ζωοτροφές για άλλα ζώα. Ακόμα, έχουμε γίνει μάρτυρες εισόδου και κίνησής τους εντός των πόλεων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και σοβαρά τροχαία ατυχήματα με απώλεια ανθρώπινων ζωών, τραυματισμούς και καταστροφές οχημάτων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, σε αναζήτηση λύσης, κάτοικοι και αγρότες – κτηνοτρόφοι καταφεύγουν σε καταγγελίες στις τοπικές αρχές, ενώ συχνά αναγκάζονται να περιφρουρούν τις καλλιέργειες τους ακόμα και τη νύχτα.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

  • ​Τι προτίθενται να κάνουν για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην παραγωγή των καλλιεργειών με την απειλητική πλέον αύξηση των αγριόχοιρων, τηρώντας και την ισορροπία στο πλαίσιο της προστασίας των οικοσυστημάτων.
  • Αν εξετάζεται η δυνατότητα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι ​ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Σε αρνητική περίπτωση, τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του καθημερινά διογκούμενου προβλήματος ζημιών από  αγριόχοιρους.