Δύο εκ διαμέτρου πληροφορίες- αναφορές σχετικά με τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήρθαν να εντείνουν την σύγχυση σχετικά με τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.
Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Νίκος Σύψας δήλωσε προχθές στον Σκάϊ πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν ήδη καλυφθεί από ασθενείς Covid. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για 1000 κλίνες ΜΕΘ!
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών.
Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος
Στην χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για τις κλίνες ΜΕΘ που έχουν καλυφθεί και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται οι 67 -συμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία- διασωληνωμένοι ασθενείς. Εάν, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής έχει ήδη καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ με 67 διασωληνωμένους ασθενείς, πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι διαθέσιμες κλίνες Covid στο ΕΣΥ στην Αττική είναι λίγο περισσότερες από 100 και όχι 1000 πανελλαδικά, όπως καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης όταν ακούει αυτόν τον αριθμό από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι φυσικά μεγαλύτερος αλλά αναφέρεται σε κλίνες που διατίθενται για όλα τα περιστατικά και τις ανάγκες του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα επιταχθούν οι κλίνες των ιδιωτικών κέντρων.
Υπό την έννοια αυτή, με 67 διασωληνωμένους, εάν έχει καλυφθεί το 40% των ΜΕΘ, δικαιολογείται απολύτως η ανησυχία των ειδικών σχετικά με τις πραγματικές αντοχές του ΕΣΥ εάν έχουμε εντονότερη έξαρση της πανδημίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όπως αναμένεται.
Οι αριθμοί
Σταθερή αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στον αριθμό των διασωληνωμένων με CoViD-19.
Στα μέσα Αυγούστου, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 23 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που ανέρχεται σε 67 με τα χθεσινά στοιχεία.
Το ερώτημα που απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα είναι πόσο η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους ερχόμενους μήνες και εάν θα υπάρξει “κοκτέιλ” γρίπης – κορωνοϊού, το οποίο θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.
Θα μπορέσει το σύστημα να αντεπεξέλθει; Πρόσφατη αποτύπωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας δίνουν την εικόνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:
Με βάση τον συνολικό αριθμό των νοσοκομειακών κρεβατιών, θα έπρεπε να λειτουργούν στη χώρα μας 3.500 κλίνες ΜΕΘ.
Πέρυσι τον Ιούνιο, λειτουργούσαν 557 ΜΕΘ.
Σήμερα, λειτουργούν 893 ΜΕΘ και ΜΑΦ: 607 ΜΕΘ, 169 ΜΕΘ CoViD-19 και 117 ΜΑΦ.
Μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 94 κλίνες, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Από το υπουργείο Υγείας, γίνεται λόγος για 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Στον αριθμό δεν υπολογίζονται 32 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για 1000 κλίνες ΜΕΘ!
Σε εξέλιξη είναι, επίσης. η ανέγερση κτιρίου στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου θα λειτουργήσουν 50 ακόμη ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Το υπουργείο Υγείας στοχεύει σε 1.200 θέσεις ΜΕΘ έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.
Η εικόνα πανελλαδικά
Ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί σήμερα είναι η στελέχωση των νοσοκομείων αναφοράς για Covid-19 (στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ):
Σωτηρία: Γενική ΜΕΘ 12 κλινών, γενική ΜΑΦ 9 κλινών.
Ευαγγελισμός: Γενική ΜΕΘ 25 κλινών και ΜΑΦ 20 κλινών (12 ενεργές).
Αττικόν: Γενική ΜΕΘ 16 κλινών και ΜΕΘ Covid-19 11 κλινών.
Θριάσιο: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και ΜΕΘ Covid-19 8 κλινών.
ΑΧΕΠΑ: Γενική ΜΕΘ 11 κλινών, γενική ΜΑΦ 4 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 25 κλίνες (χρησιμοποιούνται 15).
Παπανικολάου: 2 γενικές ΜΕΘ 12 και 18 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 15 κλίνες και Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΑΑ) 7 κλινών.
Αλεξανδρούπολης: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και Καρδιολογική ΜΕΘ, η οποία έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid-19 με 10 κλίνες.
Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας: Γενική ΜΕΘ 6 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 4 κρεβάτια (αναμένεται η λειτουργία ακόμη 2).
Πανεπιστημιακό Λάρισας: Γενική ΜΕΘ 20 κλινών (λειτουργούν οι 12) και ΜΕΘ Covid-19 με 7 κλίνες.
Λαμίας: Γενική ΜΕΘ 8 κλινών και γενική ΜΑΦ, η οποία έχει μετατραπεί τώρα για τις ανάγκες του κορωνοϊού με 6 κλίνες.
Πανεπιστημιακό Πάτρας: Γενική ΜΕΘ 10 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 6 κλίνες (δυνατότητα για άλλες 5) και ΜΑΦ 3 κλινών.
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γενική ΜΕΘ 14 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 8 κλίνες (μπορεί να αναβαθμιστεί).
Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: Γενική ΜΕΘ, 12 – 13 κλινών, ΜΕΘ Covid-19 με 4 κλίνες, με την προοπτική για 40.
Άγιος Γεώργιος Χανίων: Γενική ΜΕΘ 7 – 8 κλινών, με δωρεά έγινε ΜΕΘ Covid-19 με 6 κλίνες και Γενική ΜΑΦ 2 κλινών.
Με στοιχεία από το iatronet.gr