Απόστολος Λυκεσάς
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Ενώπιον όλων των αστοχιών –ας είμαστε επιεικείς– που συνόδεψαν την αποκάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., καμιά ουσιαστική εργασία στο μνημείο ή τον περιβάλλοντα χώρο δεν έχει συντελεστεί. Οσο για το μέλλον του εντυπωσιακού τάφου και το άνοιγμά του σε ευρύ κοινό, αυτό παραπέμπεται σε άγνωστο βάθος χρόνου, αφού για την ώρα το ζητούμενο είναι το… 2022 και για ελάχιστους ειδικούς επιστήμονες που θα δύνανται να το δουν από κοντά. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, η κ. Μενδώνη έβαλε εγκαίρως τέλος στα «οράματα» που συνεχίζουν να βλέπουν σχετικοί και κυρίως άσχετοι για εύρεση και άλλης… πόλης πλησίον του μνημείου.
α ανωτέρω οδήγησαν σε υποβάθμιση της επίσκεψης από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και των Σερρών, που αρκέστηκαν σε τρίλεπτες δηλώσεις. Φυσικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μιλούσε η κ. Μενδώνη και να έλεγε ποιος ευθύνεται τώρα για τις καθυστερήσεις ανάδειξης του μνημείου για το οποίο τόσο μελάνι χύθηκε τα τελευταία χρόνια, ποιος ευθύνεται για τη στατική κατάσταση του μνημείου, ποιος ευθύνεται που ακόμη και ο δρόμος που οδηγεί στον τάφο είναι σε τόσο άθλια κατάσταση (Τι απέγιναν άραγε οι μεγαλοστομίες και οι… πρόνοιες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Εχει γίνει έστω ένα έργο υποδομής; Ο τεχνικός σύμβουλος έχει πληρωθεί;). Την ώρα που ετοιμάζονται μία γεωστατική και μία στατική μελέτη του μνημείου η απορροφητικότητα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατατείνει στο μηδέν. Το μόνο που προχωρά ικανοποιητικά είναι ένα πρόγραμμα Intereg (στην αρχαία πόλη και την Ακρόπολή της) –αλλά αυτό το προχωρά η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ– και κανένας δεν μιλά γι’ αυτό.
Ηταν σαφής αυτή τη φορά η κ. Μενδώνη λέγοντας «είμαστε εδώ για να δούμε την πορεία των μελετών, την εφαρμογή τους στο πεδίο και τους χρόνους που θα χρειαστούν προκειμένου να αρχίσουν να εγκαθίστανται τα εργοτάξια» (;) και ότι «στις 15 Ιουλίου θα εισαχθούν στο ΚΑΣ οι δύο πρώτες μελέτες για την πρώτη (!) φάση εργασιών που ελπίζουμε αφού γίνουν όλες οι εργασίες, οι διαγνωστικές και δημοπράτησης του έργου να ξεκινήσουν περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου». Αλλά τι έγινε ένα χρόνο τώρα; Τίποτα, λένε οι κακές –πάντα– γλώσσες για αυτό και τέτοια ερωτήματα δεν τίθενται. Ούτε καν μια διευκρίνιση δεν ζητήθηκε για το τι σημαίνει άραγε ότι σε δυο χρόνια μόνο ομάδες ειδικών θα μπορούν να μπαίνουν στον τύμβο, διότι, όπως αναγκάστηκε να παρατηρήσει η υπουργός, «δεν θα έχει αναδειχθεί όπως κανείς ονειρεύεται έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως η Βεργίνα». Γιατί λοιπόν δεν μπορούν να βγουν οι σκαλωσιές που βρίσκονται στο εσωτερικό του μνημείου για να το στερεώνουν; Ποιοι ευθύνονται που χρειάζονται σκαλωσιές για να μην έχουμε το απευκταίο μιας καταστροφής; Ποια λάθη έγιναν; Πότε; Ποιοι τα έκαναν; Θα αναζητηθούν ευθύνες;
Ελλείψει έργων και τεκμηρίωσης στην Αμφίπολη, πήγε να ξαναφυτρώσει το ζιζάνιο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έθαλλε: η μεγαλομανία. Τα αποτελέσματα πρόσφατων γεωσκοπήσεων διόγκωσαν συζητήσεις για εύρεση… πόλης πλησίον του ταφικού μνημείου. Ευτυχώς η κ. Μενδώνη έβαλε τέλος στη σχετική παραφυσικού τύπου φιλολογία: «Τα οικιστικά κατάλοιπα (όπως αναφερόταν στη μελέτη γεωεπισκόπησης του κ. Τσόκα) κάποιος τα παρερμήνευσε και τα απέδωσε σε πόλη. Ο όρος χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι σε μια περιοχή υπάρχουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που οδηγούν σε ένα οικιστικό σύνολο. Τίποτα περισσότερο. Ξέρουμε πού είναι η Αμφίπολη…». Πράγματι, και τουλάχιστον την κ. Μενδώνη ελπίζουμε να έχουν λόγους να την πιστέψουν. Αλίμονο αν αυτά τα έλεγε κάποιος άλλος, αφού οι «εθνικώς κορυβαντιούντες» έμαθαν από την εμπειρία τους ότι η δουλειά της επιστήμης είναι να επιβεβαιώνει με το έτσι θέλω –και με τη βοήθεια και πρωθυπουργού αν χρειαστεί– τα εθνικιστικά παραληρηματικού τύπου οράματά τους…
Πηγή: efsyn.gr