Φόβο στους κατοίκους της Θεσσαλίας εξακολουθούν να προκαλούν οι δύο ισχυροί σεισμοί που εκδηλώθηκαν πριν από μία εβδομάδα. Περισσότερα από 1.400 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 600 μετασεισμοί μέχρι 3 Ρίχτερ, ενώ χιλιάδες είναι οι μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. «Η περίπτωση των 2 πολύ ισχυρών σεισμών που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές στην Ελλάδα και σε άλλες τεκτονικές περιοχές όπου η σεισμολογία διέγνωσε τα δυναμικά χαρακτηριστικά στην ανάλυση παρομοίων πολύπλοκων σεισμικών γεγονότων.

Από την ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας φαίνεται η σταδιακή μείωση στον αριθμό των μετασεισμών με την πάροδο του χρόνου και θεωρούμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων, στις πληγείσες περιοχές από τους διπλούς σεισμούς στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι και χθες έχουν γίνει έλεγχοι και αυτοψίες σε 3.486 κτήρια. Από αυτές, 3.106 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.424 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 92 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 36. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 55 από τις 103 αυτοψίες, ενώ σε 185 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 164 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε παλιά κυρίως σπίτια.

Ένα νέο, τελείως αχαρτογράφητο, τυφλό ρήγμα ευθύνεται για τους δύο μεγάλους σεισμούς των προηγούμενων ημερών στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρο Παυλίδη.

«Μιλάμε για πρώτη φορά για ένα καινούριο, τυφλό ρήγμα στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας πως «ενώ μελετήσαμε και μελετούμε πάρα πολύ καλά εδώ και 30 χρόνια τα ρήγματα στην περιοχή», από τον συνδυασμό σεισμολογικών στοιχείων, κυρίως δορυφορικών και γεωλογικών επιφανειακών στοιχείων για τους σεισμούς που έγιναν προ ημερών στην Ελασσόνα, προέκυψε ότι «το πολύ γνωστό και μελετημένο ρήγμα του Τυρνάβου καθώς και το ρήγμα της κοιλάδας του Τιταρήσιου, ως προέκταση του γνωστού ρήγματος της Λάρισας, δεν ήταν τα σεισμογόνα ρήγματα, αν και φαίνεται ότι συλλειτούργησαν με το κυρίως σεισμογόνο ρήγμα».

Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης γνωστοποίησε ότι «για το άγνωστο, αχαρτογράφητο σεισμικό ρήγμα υπάρχουν και καταγράφηκαν σοβαρές επιφανειακές γεωλογικές ενδείξεις, που το εντοπίζουν σε σχιστολιθικά και γνευσιακά πετρώματα, όπου έδρασε ως κρυμμένο- τυφλό ρήγμα».

Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, έφθασαν οι πρώτοι 12 οικίσκοι.

Έχει ξεκινήσει η διανομή και εγκατάστασή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν με ασφάλεια και να είναι λειτουργικοί.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταφερθούν στην περιοχή προοδευτικά και άλλοι 28 οικίσκοι ώστε να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό οι στεγαστικές ανάγκες των πληγέντων.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη μεταφερθεί και 40 τροχόσπιτα και, με εντολή του υπουργού, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν και άλλα 25».