Eurokinissi

Ημέρα σημαντικών αποφάσεων για την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθώς σήμερα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση αναφορικά με τη λειτουργία φροντιστηρίων, εμπορικών κέντρων αλλά και πιθανή απαγόρευση του click inside στο λιανικό εμπόριο.

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως θετικά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «αποτυπώνουν την κατάσταση πριν από 15 έως 20 ημέρες, όταν υπήρξε άλλωστε και κορύφωση του τρίτου κύματος», ενώ στόχος είναι να γίνουν προσεκτικά βήματα ώστε να μην υπάρξουν παλινωδίες και πιθανή εκ νέου διακοπή λειτουργίας όσων δραστηριοτήτων έχουν «ανοίξει».

Αναφορικά με το λιανικό εμπόριο φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, πάντα με την τήρηση αυστηρών κανόνων, αλλά οι ειδικοί δεν είναι και τόσο θετικοί στην κατάργηση του click inside, ακόμη και εάν από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση self tests για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Υπάρχει, πάντως, ενδεχόμενο αυτή η άρση να πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μία ακόμη δραστηριότητα που όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει σε πιο κανονικές συνθήκες είναι τα κέντρα αισθητικής.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι το άνοιγμα των φροντιστηρίων, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς τονίζουν ότι πρόκειται για 10.000 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ενώ τα φροντιστήρια αποτελούν και ένα σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Την ίδια ώρα το «Πάσχα στο χωριό» δημιουργεί διχογνωμία. Ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι η μετακίνηση και μάλιστα σε ανοιχτούς χώρους δεν πρόκειται να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ θέτουν ορισμένους όρους προκειμένου να ανοίξουν οι μετακινήσεις προς άλλους νομούς πέραν αυτών πρώτης κατοικίας. Στον αντίποδα μία μερίδα των ειδικών εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού και μαζική φυγή από τις πόλεις προς την περιφέρεια, η οποία ενδεχομένως να είναι τέτοιου «όγκου» ώστε δεν θα μπορεί και να ελεγχθεί.

Επιπρόσθετα μία «μαζική φυγή» από τις πόλεις σε χωριά μπορεί να αλλάξει πλήρως τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ενώ η πρόταση για έλεγχο όλων των αυτοκινήτων που θα περνούν από τα διόδια αποτελεί μεν μία λύση αλλά συνοδεύεται από μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους υπεύθυνους των ελέγχων.

Μία δεύτερη πρόταση είναι να επιτραπεί η έξοδος σε όσους έχουν πραγματοποιήσει self tests, το οποίο θα κληθούν να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου και αυτό να έχει γίνει 24 ώρες πριν από την μετακίνησή τους, ενώ αντίστοιχα όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Όλα τα παραπάνω, όμως, θα απασχολήσουν την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.