Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%.

Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε και πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών.

Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.

Σχετικά με άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα.

Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Αναφορικά με τις νέες νοσηλείες, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σχετικά με τις ΜΕΘ στην Αττική, η πληρότητα είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%.

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, με βασικό στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει

2. Αλλαγές στα σχολεία

3. Μέτρα τοπικά σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο.

Σχολεία παραμένουν κλειστά και λόγω κρουσμάτων.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. «Μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε»

#menoumespeedy