astegoi

Ένα καμπ σε κάθε πύλη εισόδου εξήγγειλε ο Μυταράκης – Μόνο οι εντός της νέας δομής του Καρά Τεπέ θα έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου

Με χρονικό ορίζοντα εβδομάδας μέχρι την εγκατάσταση του συνόλου των αστέγων αιτούντων άσυλο της Μόριας κινείται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού, όπου αναφέρει ότι έχουν ήδη στηθεί 5.000 κρεβάτια στην πρόχειρη δομή στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Την ίδια ώρα, οι άστεγοι αιτούντες άσυλο συμπληρώνουν πια το έκτο βράδυ στον δρόμο, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές περίπου 600 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, έχουν εισέλθει στο πρόχειρο καμπ, με 14 θετικά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί και μεταφερθεί στον χώρο καραντίνας.

Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει η προσπάθεια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με μεταφραστές να ενημερώσουν και να πείσουν τον κόσμο να μπει στην πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ. Προτεραιότητα έχουν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι οικογένειες. Η απροθυμία των αιτούντων άσυλο ωστόσο έχει διάφορες αιτίες, αρκετοί αιτούντες άσυλο εκφράζουν φόβους ότι αν πάνε στο καμπ, θα είναι κλειστό και δεν θα μπορούν να βγουν, άλλοι ελπίζουν ότι μπορεί να φύγουν -με φήμες να δυσκολεύουν την κατάσταση-, ενώ είναι εξαιρετικά καχύποπτοι προς την επίσημη πληροφόρηση. Το γεγονός ότι πρόκειται για μια εγκατάσταση μέσα σε περίφραξη με στρατιωτικά φυλάκια και οχήματα δεν μειώνει τους φόβους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, μόνων ανδρών, κυρίως από το Αφγανιστάν, και όχι οικογενειών από το Αφγανιστάν, που προτρέπουν άλλους να μην πάνε.

Ν. Μηταράκης: Υποχρεωτική η εγκατάσταση στη νέα δομή

Στο πλαίσιο μάλιστα της πίεσης προς τους αιτούντες για να εισέλθουν στην πρόχειρη δομή του Καρα Τεπέ, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, “από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στη Λέσβο η Υπηρεσία Ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται”.

“Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική”, είπε χθες ο υπουργός Νότης Μηταράκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα “Παραπολιτικά”.

Μόνιμη δομή και αποζημιώσεις σε Β. Αιγαίο

«Μόνιμη δομή θα υπάρξει, χρειάζεται σε κάθε σημείο εισόδου να υπάρχει μια δομή, η οποία να έχει επαρκές μέγεθος. Πάντα στόχος μας είναι να υπάρχει συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς και επίσης να προστατεύσει συνολικά τη χώρα με τη μείωση των ροών», ανέφερε στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα στην Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντιδρούν, ενώ σε μια αποστροφή του σχετικά με τους τρόπους μείωσης των ροών περιέλαβε και τη μείωση των επιδομάτων. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού κράτους.

Κατά τα άλλα, σε μια προσπάθεια προφανώς να λειάνει τις τοπικές αντιδράσεις το υπουργείο χθες ανακοίνωσε την εκταμίευση αποζημιώσεων “για τους κατοίκους και τους δήμους του Βορείου Αιγαίου, ύψους 750.000 ευρώ”, και “ανταποδοτικά τέλη 2.607.106 ευρώ συνολικά στους δήμους που επιβαρύνονται με τη φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το β’ τρίμηνο του 2020”.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Χθες ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης συγκάλεσε σύσκεψη φορέων για οργάνωση κινητοποιήσεων. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα Στο Νησί, είπε ότι ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ, περισσότερες δομές υγειονομικές καθώς και να επιβιβαστούν στο πλοίο στο Σίγρι και να φύγουν προς την ενδοχώρα όσοι μπήκαν στη δομή, ενώ δεν πέρασε η πρόταση για απεργία.

Τζιοβάννα Σκατσαμπαρότσι από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Τρεις αποβολές σε μια ημέρα και παιδιά με αφυδάτωση

“Μόνο την Κυριακή, είχαμε τρεις αποβολές εγκύων και αυτές είναι όσες έφτασαν σε εμάς. Αυτό ήταν για μένα ένα σοκ!” διηγείται στην “Α” η Τζιοβάννα Σκατσαμπαρότσι, προϊσταμένη της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που από το Σάββατο ξεκίνησαν σιγά-σιγά να δέχονται ασθενείς στην κλινική που διατηρούν κοντά στο καμένο πια ΚΥΤ της Μόριας και στην “έκτακτη” κλινική που έστησαν λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Αυτό που βρίσκουν επίσης ανησυχητικό, όπως δηλώνει στην “Α”, είναι ότι τους έρχονται περιπτώσεις παιδιών με αφυδάτωση και εγκαύματα από τον ήλιο μετά από τόσες ημέρες στον ήλιο, ενώ κατέγραψαν και περιστατικό δερματίτιδας σε νεογέννητο, το οποίο συνδέουν με τα δακρυγόνα. Όπως μας εξηγεί, υπάρχει ακόμα και πρόβλημα με τις θηλάζουσες μητέρες λόγω των συνθηκών, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλεψη για γάλα βρεφικό και δεν δίνεται όλες αυτές τις ημέρες φαγητό κατάλληλο για ανθρώπους με παθήσεις, όπως π.χ. διαβήτης, ή για μικρά παιδιά. Ούτε η ποιότητα ούτε η ποσότητα είναι η πρέπουσα, υπογραμμίζει σχετικά με το φαγητό που μοιράζεται.

Τις δύο-τρεις αυτές ημέρες στα ιατρεία των ΓΧΣ φτάνουν άνθρωποι με σοβαρές κρίσεις πανικού εξαιτίας του άγχους και αβεβαιότητας που βιώνουν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και κάηκε το ΚΥΤ της Μόριας. “Πρόκειται για νέους ασθενείς, όχι ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα που περιθάλπαμε μέχρι τότε”, διευκρινίζει και προσθέτει ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να βρουν τους διασκορπισμένους ασθενείς τους ώστε να μην μείνουν χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, σε παιδιά και εγκύους οι γιατροί εξακολουθούν να καταγράφουν περιπτώσεις με δερματικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροιες που συνδέονται με τις κακές συνθήκες υγιεινής, προβλήματα που ωστόσο κατέγραφαν και πριν καεί το ΚΥΤ, ενώ εκφράζει την ανησυχία της γιατί βλέπουν ήδη πιο σοβαρές περιπτώσεις προβλημάτων και τα βράδια γίνονται όλο και πιο κρύα στην ύπαιθρο.

“Η κατάσταση ήταν και πριν ανυπόφορη. Η λύση δεν είναι να υποστηρίξουμε αυτή ή την άλλη δομή αλλά να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι από το νησί”, επισημαίνει και συμπληρώνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το υπάρχον τοπικό σύστημα Υγείας τον πληθυσμό, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο.