Λίγο πριν την σημερινή εκπνοή της προθεσμίας για τις υποψηφιότητες, με την οποία η πλειοψηφία θεωρεί ότι κλείνει οριστικά ο δρόμος για τον Κασσελάκη να φτάσει στο Συνέδριο ως υποψήφιος πρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του.
Τόσο με τη συνάντηση με εθελοντές στα νέα του Γραφεία στον Ταύρο όσο και με την συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά, στο EΡTnews. Σύγκρουση ξέσπασε παράλληλα για την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Τα «τζαρτζαρίσματα» έσπασαν την «νηνεμία» των τελευταίων ημερών που οφείλεται στο «ουδέν νεώτερον από το συνεδριακό μέτωπο», το ότι δηλαδή τα στελέχη που συγκροτούν την πλειοψηφία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα γίνει το Συνέδριο κανονικά ή αν θα αναβληθεί, συζήτηση που ούτως ή άλλως διεξάγεται στο παρασκήνιο.
Το μήνυμα Κασσελάκη λοιπόν είναι ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι και πως η διαδικασία που έχει επιλεγεί με την υποβολή των φακέλων με τις υπογραφές και τα πόθεν έσχες είναι τυπική αλλά όχι καθοριστική.
Αξιοποίησε ως προς αυτό και την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας η οποία σύμφωνα με το κασσελακικό στρατόπεδο – η πληροφορία διακινήθηκε από την Θεοδώρα Τζάκρη – «αποφάσισε» πως το Συνέδριο είναι αρμόδιο να απορρίψει ή να εγκρίνει τις υποψηφιότητες.
Μία συνεδρίαση δύο ερμηνείες
Ωστόσο το μέλος της Επιτροπής Στέλιος Παππάς σε δηλώσεις του σε μέσα υποστήριξε πως δεν υπήρξε συνεδρίαση με απαρτία ώστε να ληφθεί κάποια απόφαση και πως δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτή η συζήτηση. Περαιτέρω, στελέχη του κόμματος εξηγούσαν ότι για να υπάρχει συζήτηση αυτού του είδους στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα έπρεπε κανονικά να συνδέεται με κάποιο πρόσωπο, διότι το όργανο σύμφωνα με τον Καταστατικό, δεν εξετάζει αποφάσεις οργάνων, αλλά μόνο συμπεριφορές μελών στα οποία επιβάλλει πειθαρχικές ποινές. Ως εκ τούτου επιφυλάσσονταν έως ότου θα είχαν όλη την εικόνα, σημειώνοντας πάντως ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι όργανο που εκλέγεται από το Συνέδριο επομένως δεν ελέγχεται από κάποιο άλλο όργανο.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας «κούμπωσε» με τις διακηρυγμένες ούτως ή άλλως προθέσεις της Κασσελακικής πλευράς να θέσει το Συνέδριο θέμα ακύρωσης των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Στέφανου Κασσελάκη. Δηλαδή την ακύρωση της απόφασης για την έκπτωσή του, και την ακύρωση της απόφασης για την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος ο Κασσελάκης, είπε στην χθεσινοβραδινή του συνέντευξη πως επιπλέον θα τεθεί θέμα η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει ταυτόχρονα με την εκλογή προέδρου, την ίδια μέρα, και όχι σε επόμενο χρόνο όπως τελικά αποφασίστηκε.
«Το 6,5% εύκολα γίνεται 20%»
Κατά τη χθεσινή ημέρα, ένα εικοσιτετράωρα μετά την εκδήλωση Τσίπρα και λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας για τις υποψηφιότητες ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να κάνει μια επίδειξη δυνάμεων. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τους εθελοντές που συνέρρευσαν για το προγραμματισμένο ραντεβού μετά τις 6 το απόγευμα εξελίχθηκε σε μίνι συγκέντρωση με τον Κασσελάκη να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και συνεργάτες του στη συνέχεια να δίνουν οδηγίες στους «εθελοντές» σε σχέση με το τι μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Στην συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει νέο κόμμα, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, ούτε όμως σκοπεύει να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα υποστήριξε πως αν εκλεγεί θα προχωρήσουν άμεσα οι ριζικές αλλαγές που έχει εισηγηθεί για τη δομή του κόμματος, – αλλαγές αμεσοσυμμετοχικής δημοκρατίας όπως είπε και πάλι – και που απέτρεψε η Κεντρική Επιτροπή. Σημείωσε δε πως αν περάσουν αυτές οι αλλαγές η κοινωνία θα ανταποκριθεί και «το 6,5% εύκολα θα γίνει 20%».
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια αν υπάρξουν αντιδημοκρατικές πρακτικές στο συνέδριο»
Σε περίπτωση πάντως που τελικώς αποκλειστεί η υποψηφιότητά του και στο συνέδριο, ρωτήθηκε ποια θα είναι η συμβουλή του τους βουλευτές που τον στηρίζουν, προεξαρχόντων των Πέτρου Παππά και Αλέξανδρου Αυλωνίτη οι οποίοι ήδη δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους ότι θα αποχωρήσουν.
Ανέφερε αρχικώς πως «δεν πρόκειται να αναμιχθώ και να επηρεάσω οποιοδήποτε βουλευτή και βουλεύτρια» αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας και αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας στο τέλος της ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών, και πρέπει να τις επηρεάσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε πρακτικές που δε συνάδουν με το πνεύμα της Αριστεράς, πόσο μάλλον με το πνεύμα του νομοθέτη του Καταστατικού».
Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν τυχόν βουλευτές που αποχωρήσουν θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα όπως ζητούσαν από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Σημείωσε πως είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, αν οι εκλογές συνέδρων στις 2 – 3 Νοεμβρίου γίνουν «όπως πρέπει», δημιουργώντας έναν συναγερμό για το ενδεχόμενο «αντικαταστατικού» αποκλεισμού συνέδρων, στο οποίο αναφέρεται το τελευταίο διάστημα.