Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας όσον αφορά τις αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από μέρα σε μέρα ή από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή της η Θεοδώρα Τζάκρη, της οποίας η έξοδος είναι και η αποφασιστική για την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 31 βουλευτές, όσους και το ΠΑΣΟΚ, τυπικά όμως κατέχει ακόμη το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσοστού από το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον αποχωρήσει η Θεοδώρα Τζάκρη, θα πέσει στην τρίτη θέση με 30 βουλευτές και με το ΠΑΣΟΚ να αναγορεύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση.
Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Κυριακή Μάλαμα, και εκτός από τον πρώτο που αφήνει ανοιχτό το τι θα κάνει, οι άλλοι τρεις εντάσσονται στο κόμμα Κασσελάκη. Προς τα εκεί αναμένεται να κατευθυνθεί και Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία θα είναι η 5η βουλευτής που θα έχει αποχωρήσει. Αναμένεται πιθανότατα να ακολουθήσει και η Γιώτα Πούλου.
Με έναν γρίφο «έσπασε» τη σιωπή του ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Χθες, μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής, ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης προέβη σε μια δήλωση – γρίφο, η οποία ευρέως ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία αποχώρησης.
Κάποιοι μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πράγματι προαναγγέλλει αποχώρηση και επικείμενη ανεξαρτητοποίηση αλλά όχι με κατεύθυνση το κόμμα Κασσελάκη, αλλά το ΠΑΣΟΚ, άμεσα ή σε κάποιο βάθος χρόνου.
Δεν κάνουν όμως όλοι την ίδια ερμηνεία, κάποια στελέχη στέκονται σε πρώτο πλάνο στην αναφορά του προς τον Αλέξη Τσίπρα διαβάζοντας σε αυτή μια «έκκληση» προς τον πρώην πρωθυπουργό να του ζητήσει δημόσια να παραμείνει. Χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο ναύαρχος Αποστολάκης αναφέρει πως «αυτός ο ΣΥΡΙZA δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Ελληνικός λαός ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, (…)».
Από την άλλη, συνεχίζει, «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς αναμετράται, όχι μόνο με τη συλλογική μας αποτυχία, αλλά και με την προσωπική ευθύνη. Είναι γνωστό ότι βρίσκομαι σήμερα στο Ελληνικό κοινοβούλιο ως βουλευτής επικρατείας, μετά από προσωπική πρόσκληση του πρώην Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συνεργάστηκα, από τις θέσεις ευθύνης μου, σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Συστρατεύτηκα μαζί του με αποφασιστικότητα και συνέπεια, γιατί ήθελα να συμβάλλω σ΄ ένα υγιές σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας και της ανασυγκρότησης της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης. Γι’ αυτό είμαι ακόμα εδώ και, πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να τον ακούσω».
Ενδεχομένως, με αυτό τον τρόπο ο κ. Αποστολάκης, επιστρέφει την πολιτική πίεση που υφίσταται εξαιτίας του ότι ως βουλευτής Επικρατείας, δεν αναδείχθηκε άμεσα από τη σταυροδοσία των ψηφοφόρων, αλλά η εκλογή του αποτελεί επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον τοποθέτησε στην δεύτερη εκλόγιμη θέση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου.
Έτσι «πετάει το μπαλάκι» στον πρώην πρωθυπουργό αναζητώντας μία δικαιολογία, κατ’ άλλους για να φύγει, κατ’ άλλους για να μείνει.
Σε κάθε περίπτωση στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι πολύ λάθος η συγκεκριμένη διαχείριση, με την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού.
Πάντως, αν ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποχωρήσει, θα είναι ο έκτος ή έβδομος (ανάλογα με το αν προηγηθεί η κυρία Πούλου) κατά σειρά. Από εκεί και πέρα εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.