Σε εξέλιξη βρίσκονται οι «πολεμικές επιχειρήσεις» στον ΣΥΡΙΖΑ με την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το Συνέδριο να εκκρεμεί, κι ενώ στις οργανώσεις έχουν αρχίσει οι συνελεύσεις στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Με φόντο αυτή την εικόνα, οι υποψήφιοι εντείνουν τις εκστρατείες τους, στις οποίες μοιραίας χώρο καταλαμβάνουν και οι αιχμές περί τα εσωκομματικά.

Με γοργούς ρυθμούς δείχνει να οργανώνεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ξετυλίγει την καμπάνια της υποψηφιότητάς του, με εξορμήσεις στην περιφέρεια, μέσω των οποίων επιχειρεί να κινητοποιήσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον στηρίξουν στην εκστρατεία τους και βεβαίως στο Συνέδριο.

Όπως φαίνεται, μολονότι η πλειοψηφία του κόμματος θεωρεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο «έκπτωτος» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Συνέδριο. Διαμηνύοντας ταυτόχρονα, με βάση τη σχετική σεναριολογία την τελευταία εβδομάδα, πως αν δεν το κάνουν τότε θα καταφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου να ακυρώσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στα όργανα.

Πάντως, η συγκέντρωση που ετοίμαζε αρχικώς για Δευτέρα και στη συνέχεια για Τετάρτη, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, φαίνεται να είναι στον αέρα. Μετά την αλλαγή της ημέρας – πήγε μια μέρα μετά την ημερίδα Τσίπρα – η άδεια του Δήμου που είχε δοθεί για τις 21 Οκτωβρίου, δεν ίσχυε για τη νέα ημερομηνία.

Σε πυρετό περιοδειών – παραινέσεις στα μέλη να οργανωθούν

Ένα σαββατοκύριακο μετά την απόφαση για τον αποκλεισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε να κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς με περιοδείες σε Έδεσσα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, στις οποίες είχε συναντήσεις με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, συνέχισε να απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την στήριξή του, και την οργάνωση των υποστηρικτών του προκειμένου να λάβουν συμμετοχή στο συνέδριο. Για να γίνει αυτό, ο Κασσελάκης κάλεσε να μην απογοητευτούν αλλά προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές διαδικασίες και τις κάλπες για την εκλογή συνέδρων. Εν ολίγοις, όπως τόνισε ο ίδιος, ζήτησε να υπάρχει «Δημοκρατική επαγρύπνηση».

Το διακύβευμα είπε, δεν είναι καν η άρση εμπιστοσύνης, αλλά το «αν μπορεί ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος». Αυτό είπε είναι το «δημοκρατικό διακύβευμα» και προειδοποιώντας ότι θα δοθεί απάντηση.

Επιτιθέμενος στην πλειοψηφία είπε το μόνο που έχουν να προσφέρουν, είναι μίσος για το πρόσωπό του, και όχι προτάσεις για τη χώρα και το κόμμα. Ως εκ τούτου κάλεσε τα μέλη να αγνοήσουν τις πιέσεις που δέχονται «από άλλους».

Προεκλογικό στρατηγείο στην Πειραιώς

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία τον εμφανίζουν να αναφέρεται ο ίδιος σε σχεδιασμό νέου κόμματος, αφού προηγουμένως «εξαϋλώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα λέγεται ότι σε αυτό το σχέδιο αναφέρθηκε αναλυτικά και χωρίς περιστροφές σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους και στελέχη τηλεοπτικού σταθμού στο περιθώριο πρόσφατης συνέντευξής του.

Στο δημοσίευμα αυτό απάντησε ότι και να ήθελε να «εξαϋλώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στο 0,5% δε θα μπορούσε γιατί «αυτό το κάνουν με τεράστια επιτυχία, οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει το τιμόνι του κόμματος, έχοντας αναλάβει αυτή την “εργολαβία”».

Είπε επίσης ότι αν ήθελε να κάνει νέο κόμμα το timing θα ήταν αμέσως μετά τον «παράνομο αποκλεισμό» του και πως όλη του η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να είναι υποψήφιος ώστε «να επιστρέψει η Δημοκρατία» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με άλλα δημοσιεύματα αναφορικά με την ενοικίαση γραφείων 1.500 τ.μ. στην Πειραιώς, διέψευσε αναφορές ότι στήνει το στρατηγείο του νέου κόμματος. Επιβεβαίωσε την μίσθωσή τους λέγοντας πως το μισθωτήριο λήγει αμέσως μετά τις εσωκομματικές κάλπες, και είναι στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Των διαψεύσεων είχε προηγηθεί διαρροή εκ μέρους της πλειοψηφίας, που ανέδειξε τα σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι εκλαμβάνει την μη διάψευσή τους (μέχρι εκείνη την ώρα, μεσημέρι Σαββάτου) ως επιβεβαίωσή τους.

«Άμυνα απέναντι στο σχέδιο διάλυσης»

Σε κάθε περίπτωση από την πλειοψηφία, οχυρώνονται με βάση το επιχείρημα – που είναι και πεποίθησή τους – πως ο στόχος του Κασσελάκη είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και πως απέναντι σε αυτό τον σχεδιασμό οι κινήσεις του είναι κινήσεις άμυνας και αυτοπροστασίας.

Πολλοί θεωρούν ότι έχει σε ετοιμότητα το plan B και αυτό είναι η δημιουργία νέου κόμματος ανταγωνιστικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν ότι σε έναν τέτοιο σχεδιασμό κατατείνουν όλες οι κινήσεις του που θεωρούν πως είναι επιθετικές προς το κόμμα και «διασπαστικές» όπως για παράδειγμα η δημιουργία βάσης δεδομένων με λίστες μελών μέσω της πλατφόρμας odikomassyriza.gr που ιδιοποιείται και το όνομα του κόμματος.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κριθεί και το θέμα του Συνεδρίου, για το οποίο έχουν εμφανιστεί τρία ενδεχόμενα: να αναβληθεί, να γίνει κανονικά στην ώρα του, να γίνει στην ώρα του αλλά μόνο για μια μέρα, για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και πέραν αυτής της ημερομηνίας η πλειοψηφία θα θεωρήσει τον Στέφανο Κασσελάκη οριστικά και επισήμως «κομμένο». Μένει να φανεί αν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκε το σενάριο για υποψηφιότητα Δούρου, το οποίο η ίδια διέψευσε μιλώντας για «ανυπόστατα πράγματα». Η αναφορά πάντως «δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης» διαβάζεται από ορισμένους ως «παράθυρο» να υπάρξει πρόταση μελών.

Γεροβασίλη: Αποφάσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες

Σε άρθρο της στα Παραπολιτικά η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες παραπέμποντας στην απόφαση αποκλεισμού Κασσελάκη και ενδεχομένως και σε αποφάσεις που είναι μπροστά.

Η ίδια μίλησε με βεβαιότητα για «σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και απαξίωσης συνολικά της Αριστεράς, που υλοποιεί καθημερινά ο κ. Κασσελάκης», και το οποίο όπως αναφέρει «βολεύει στη διατήρηση του σημερινού status quo στους συσχετισμούς στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα». Απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, τόνισε «όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας θα αντιδρούσε, προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. Ακόμη κι αν κάποιες αποφάσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν ορισμένες φορές που τις καθιστούν αναγκαίες».