Η σημαντική αποκάλυψη που έκανε η Ελένη Καλογεροπούλου χθες βράδυ στο Action24 για παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κατά το πρόσφατο συνέδριο παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ σε μπουζουξίδικο στο Γκάζι περιπλέκει κατά ένα περίεργο τρόπο τα πράγματα και προκαλεί νέα μεγάλα ερωτήματα για τους χειρισμούς της προσωρινής ηγεσίας.

Η έμπειρη δημοσιογράφος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε παρέμβαση σε κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου, λέγοντας του ότι “η εικόνα του κόμματος είναι απαράδεκτη”» και του τόνισε μάλιστα αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, «αφήστε τον να μπει μέσα και ας πάρει το κόμμα, τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά». «Με την έννοια πως η φθορά της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πολύ μεγάλη και πάρα πολύ σοβαρή» συμπλήρωσε ως επεξηγηματικό σχόλιο η δημοσιογράφος.

Εφόσον ευσταθεί η πληροφορία – και δεν υπάρχει κανένας λόγος για το αντίθετο – σημαίνει ότι μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκιμάζει και διαχωρίζει τη θέση του από τα όσα απαράδεκτα, ντροπιαστικά και αντιδημοκρατικά έκαναν τα στελέχη των 87 και οι σύμμαχοί του πριν δύο εβδομάδες με τον αποκλεισμό περίπου 2000 εκλεγμένων συνέδρων.

Για να λέει ο κ. Τσίπρας “αφήστε τον να μπει”, εννοεί προφανώς ότι κάποιοι τον κρατούσαν έξω με τη βία και δεν τον άφηναν να μπει. Και γιατί δεν τον άφηναν; Διότι θα τους έπαιρνε το κόμμα – δηλαδή και το συνέδριο!

Ουσιαστικά προχωρά στην πιο εντυπωσιακή παραδοχή, που αρνείται η ομάδα των 87 και όσοι ενορχήστρωσαν τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη: Ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πλειοψηφία του συνεδρίου και θα επικρατούσε στη μάχη ηγεσίας. Τα φληναφήματα της λεγόμενης «πλειοψηφίας» και οι ψευτολεονταρισμοί γίνονται έτσι θρύψαλα.  

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας αδειάζει εμμέσως όλες τις αυταρχικές μεθοδεύσεις και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε η στενή ομάδα, που ξεκινάει από την πολιτική γραμματεία, την Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά έως το «στρατιωτικής» συμπεριφοράς προεδρείο του συνεδρίου, υπό τον Γιάννη Μαντζουράνη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλους.

Ακόμα… χειρότερα, έτσι δικαιώνονται περίτρανα όσοι μίλησαν για εσωκομματικό πραξικόπημα και αποκλεισμούς δια της βίας και νοθείας.

Τέτοιο κόλαφο και άδειασμα δεν θα το περίμεναν ούτε και οι ίδιοι οι εμπνευστές της πιο ντροπιαστικής σελίδας της Αριστεράς στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Αλλά προκύπτουν και πέντε ερωτήματα:

  • Έγινε όντως η παρέμβαση τότε ή τώρα απλά διαρρέεται μία τέτοια πληροφορία με συγκεκριμένες σκοπιμότητες;
  • Μήπως η διαρροή γίνεται τώρα για να διαχωρίσει τη θέση του από τα αίσχη των κομματικών και να διασώσει κάπως το κύρος του, καθώς έχει ήδη υποστεί πολύ σκληρή κριτική και έντονη αποδοκιμασία από τη βάση του κόμματος; Ένα μέρος της οποίας θεωρεί ότι «έσπρωξε» τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος, ενώ ένα άλλο πιστεύει πως κακώς κράτησε αποστάσεις απ’ όσα συνέβησαν, άρα έχει και πάλι καίριες ευθύνες.
  • Μήπως η διαρροή έγινε για να έχει μία στοιχειώδη «νομιμοποίηση» ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί την Κυριακή στην κάλπη και να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος; Σημειωτέον ότι στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων δεν είχε συμμετάσχει.
  • Αν όντως έγινε η παρέμβαση, γιατί αποκαλύπτεται τώρα και όχι νωρίτερα, με δεδομένο ότι η διάσπαση συντελέστηκε ήδη, η βάση του κόμματος «βράζει», οι κομμένοι σύνεδροι καταγγέλλουν αγριότητες και χιλιάδες μέλη και στελέχη αποχωρούν απηυδησμένα και απογοητευμένα; Γιατί δεν βγήκε νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός να «συμμαζέψει» έστω την κατάσταση κάπως; Άφησε το κόμμα να διασυρθεί, να γίνει περίγελως της οικουμένης και τελικά να διασπαστεί και για ποιο λόγο;
  • Αφού έκανε την παρέμβαση και δεν εισακούστηκε, αυτό σημαίνει ότι η σκληρή γραφειοκρατία ή άλλως, το «ιερατείο» που έκανε κατάληψη ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου μετά την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη παράκαμψε τον ίδιο τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος; Αυτονομήθηκε δηλαδή πλήρως το απαράτ προκειμένου να επιβάλλει την ιδιοκτησιακή του αντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας;

Και ένα έκτο ερώτημα ή μία απορία για την ιστορία και μόνο: Ποιο ήποια στελέχη πήρε τηλέφωνο ο κ. Τσίπρας και είτε αυτά αδιαφόρησαν, είτε δεν κατάφεραν να περάσουν τη… «γραμμή» παρακάτω; Ποιοι ήταν οι σκληροί που επέμειναν να κρατήσουν τις πόρτες κλειστές και να προσβάλλουν χιλιάδες συντρόφους τους, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία;