thessaloniki-paralia

Ο Πέτρος είναι 13 ετών και περιμένει τον αδελφό του που πηγαίνει στο 25ο Νηπιαγωγείο Χαριλάου.

«Έρχομαι εδώ όχι μόνο να πάρω τον αδελφό μου αλλά γιατί μου λείπει το σχολείο μου», λέει και κοιτά με θλίψη το χώρο που κάποτε ήταν γήπεδο του μπάσκετ και τώρα …χάσκει σκαμμένο για να υποδεχθεί τα kibos. «Δεν τα λένε kibos . Είναι κοντέινερ. Εκεί θα κάνουν μάθημα. Δεν θα σκάνε;» αναρωτιέται.

Προς το παρόν προσέχει μήπως εμφανιστεί ο αδελφός του. Ένα από τα 18 παιδιά του νηπιαγωγείου που δεν χώρεσαν στις κανονικές αίθουσες και θα κάνουν μαθήματα στο υπόγειο, σα να είναι σε τιμωρία. Σε αίθουσες που δεν αερίζονται επαρκώς.

H αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, διαμήνυσε πως ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για το πρόβλημα, καθώς δεν έγκειται στη δική του αρμοδιότητα. «Η επιλογή των αιθουσών αποτελεί αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων του υπουργείου Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στις αρμοδιότητες του δήμου περιλαμβάνονται οι λειτουργικές ανάγκες των κτηρίων.

«Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν εξαιρέθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το θέμα τέθηκε σε δημοτικά συμβούλια που έγιναν το καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε. Επισημάναμε τα πολλά προβλήματα υποδομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι ότι σε πολλά σχολεία του Δήμου ορίζονται προσωρινές αίθουσες μέχρι να έλθουν τα kibos Γιατί ούτε αυτές οι λυόμενες αίθουσες δεν ήλθαν στην ώρα τους», επισημαίνει ο Ηλίας Γαζάκης εκπαιδευτικός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης «η Πόλη Ανάποδα».

Στο μεταξύ και μέχρι να βρεθεί λύση (;) ο Δήμος Θεσσαλονίκης πετά το μπαλάκι των ευθυνών για την όλη κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση από αυτή των kibos , δηλώνουν οι αρμόδιοι στην Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όμως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης σε δηλώσεις του στη Voria.gr ήταν κατηγορηματικός « κανένας δεν ενημέρωσε ή δεν ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αίθουσα ήταν ακατάλληλη. Στην περιοχή της Χαριλάου (σ.σ που βρίσκεται το 25ο Νηπιαγωγείο) , δεν δόθηκε καμία αίθουσα άλλου βρεφονηπιακού σταθμού για να καλύψει τις ανάγκες νηπιαγωγείων».

Για τις απαράδεκτες συνθήκες που φοιτούν πλέον 18 νήπια στο 25 Νηπιαγωγείο Χαριλάου, αλλά και για το γκρέμισμα του γηπέδου μπάσκετ που έγινε με χρήματα των γονέων στο 29ου Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο συστεγάζεται το νηπιαγωγείο, θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς των νηπίων θα απευθυνθούν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων να καταγγείλουν την πρωτοφανή ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που βιώνουν τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ τα ευτράπελα, συνεχίζονται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPENTV βιβλία εικαστικών τα οποία μοιράστηκαν στην ΣΤ Δημοτικού δημοσίων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, ήταν τυλιγμένα με διαφημιστικό για αυξητική στήθους. Το περιτύλιγμα ήταν προφανώς εμπνευσμένο από την… αυξητική της μάσκας που μοιράστηκε στους μαθητές.

Στο μεταξύ την Παρασκευή από τις 12.00 έως και τις 13.15 η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τη σωστή χρήση μάσκας . Η πρώτη αυτή συνάντηση αφορά τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , ενώ θα ακολουθήσει κι άλλη για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Φυσικά, άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα έχουν μείνει αναπάντητα, δημιουργούν όμως δυσθεώρητα προβλήματα σε μαθητές και τις οικογένειές τους. Όπως αυτό που μας περιγράφει ο εκπαιδευτικός Ηλίας Γαζάκης. «Στην τάξη μου έχω μια κωφή μαθήτρια , η οποία έχει μάθει να διαβάζει χείλη. Τώρα με τη μάσκα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και νιώθει αποκλεισμένη. Προς το παρόν δεν υπάρχει λύση», λέει.

Ακούει κανείς;

 

Πηγή : EFSYN