Του Σπύρου Σιδέρη

Έχει αρχίσει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις δικηγορικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2021 στους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αθήνας, Θεσσαλονίκης κλπ με περισσότερα από 2.000 μέλη και οι επαναληπτικές αρχαιρεσίες για ανάδειξη Προέδρου που θα διεξαχθούν 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021. Την Κυριακή που μας πέρασε κατέθεσαν υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) 13 υποψήφιοι από τους οποίους 10 επικεφαλής συνδυασμών και 3 χωρίς συνδυασμό.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και ειδικά των μεγάλων αριθμητικά Δικηγορικών Συλλόγων, όπως συμβαίνει την τελευταία 10ετία, δεν λαμβάνουν επίσημα από τα πολιτικά κόμματα κομματικό χρίσμα, άλλωστε είναι πλέον συνηθισμένο να κατέρχονται στις δικηγορικές εκλογές πλέον του ενός υποψηφίου προέδρου από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Στις εκλογές των δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, από τον χώρο της δεξιάς προέρχεται ο υποψήφιος και απερχόμενος σύμβουλος του ΔΣΘ Δημήτριος Φινοκαλιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», η σύζυγος του άλλωστε Μελίνα Δερμετζοπούλου είναι επιφανές στέλεχος της ΝΔ στην πόλη. Είναι εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρεια, Συντονίστρια Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της ΠΚΜ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Επίσης από τον ίδιο χώρο προέρχεται και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΔΣΘ Πέτρος Σαμαράς, επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΡΕΥΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ», που είχε κατέλθει και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2019 με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, «Θεσσαλονίκη Ταχιάος Υπεύθυνα». Στον χώρο της κεντροδεξιάς θεωρείται ο υποψήφιος και απερχόμενος σύμβουλος του ΔΣΘ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Από τον χώρο του κέντρου προέρχεται ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας, επικεφαλής του συνδυασμού «H ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», ο οποίος ωστόσο διατηρεί άριστες σχέσεις με τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και την διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Από τον ίδιο χώρο προέρχεται ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του ΔΣΘ Στυλιανός Μαυρίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «ACTUS» (AKTOYS), που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στην Φλώρινα. Επίσης κεντρώος θεωρείται ο υποψήφιος και απερχόμενος σύμβουλος του ΔΣΘ Ιωάννης Στεφάνου, επικεφαλής του συνδυασμού «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ – ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ», αλλά και ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΕΜΠΡΟΣ».

Από τον χώρο της κεντροαριστεράς προέρχεται ο πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος Παναγιώτης Γεωργιάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», μέλος και υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ν.ΙΝΚΑ, που είχε κατέλθει και ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2019 με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου ΄΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ΄΄.

Από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προέρχεται ο υποψήφιος Χαράλαμπος Κουρουνδής, επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ». Ο Παντελεήμων Ραδίσης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ», εκπροσωπεί το ΚΚΕ.

Τέλος οι μεμονωμένοι υποψήφιοι Δόσπρα Βασιλική, Μιζέλη Ζωή, και Νιφλής Πάρις, που δεν διαθέτουν ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων, θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν ψήφους προτάσσοντας τις προσωπικές υποψηφιότητες τους.

Αυτή είναι η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων Προέδρων για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που είναι σημειωτέων ο δεύτερος μεγαλύτερος σύλλογος στην χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα των δικηγορικών εκλογών αναμένεται να παίξει η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των δικηγόρων για την έλλειψη οικονομικής στήριξης κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρότι έχει περιοριστεί δραστικά η επαγγελματική τους δραστηριότητα, ιδίως λόγω της έως προσφάτως αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, και υπολειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και λοιπών υπηρεσιών του Δημοσίου. Σημειώνουμε ότι πέραν της οριζόντιας επιδότησης 600 ευρώ τον Απρίλιο του 2020, οι δικηγόροι είχαν αποκλειστεί αρχικά από την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3 που δόθηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και έλαβαν όσοι πληρούσαν αυστηρά κριτήρια μειωμένου τζίρου την 4 και τις επόμενες. Περαιτέρω καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η δημοφιλία και οι προσωπικές σχέσεις των υποψηφίων Προέδρων και Συμβούλων με τους συναδέλφους τους, αλλά και η αναμενόμενη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, που μπορεί και να κρίνει εν τέλει το αποτέλεσμα των εκλογών.#menoumespeedy