Ανθοπωλεία-ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Για τη σκληρή κατάσταση που βιώνουν τα ανθοπωλεία με τα συνεχιζόμενα lockdown λόγω της πανδημίας και τις αλλαγές στη λειτουργία τους, μίλησε στο speedynews ο ανθοπώλης Χαράλαμπος Γαβανάς που διατηρεί κατάστημα με λουλούδια στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Εμείς πουλάμε νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ πετάμε λουλούδια συνεχώς και έχουμε μεγάλη φύρα, δεν μας υπολογίζουν» είπε ο κ. Γαβανάς και πρόσθεσε:
«Τρεις φορές έχουμε πετάξει προϊόντα. Διακόσιες χιλιάδες τεμάχια τριαντάφυλλα θα πετούσαμε τώρα με τον Άγιο Βαλεντίνο στη Θεσσαλονίκη συνολικά, αν κλείναμε. Ευτυχώς μας δώσανε αυτή τη μέρα και κάπως θα δουλέψουμε και δεν θα έχουμε μεγάλη απώλεια» δήλωσε και τόνισε  πως στην περίπτωση που δεν θα άνοιγαν την γιορτή των ερωτευμένων θα πετούσαν πεντακόσιες χιλιάδες τεμάχια (γενικά λουλούδια) σε δεκαπέντε ημέρες στο σύνολο μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης.

«Και πάλι μόνο ανοιχτά τον Άγιο Βαλεντίνο, θα πετάξουμε πολλά τεμάχια. Είναι κρίμα».
Τώρα με την καραντίνα τα ανθοπωλεία βρίσκονται σε καθεστώς click away και ο κ. Γαβανάς δήλωσε πως η βασική απαίτηση των ανθοπωλών είναι να μπουν και αυτοί στο καθεστώς που βρίσκονται τα super market. «Είναι το βασικό μας αίτημα. Να αλλάξουμε καθεστώς. Πουλάμε νωπά προϊόντα. Δεν γίνεται να μας έχουν στο λιανεμπόριο. Το συζητήσαμε με το Επιμελητήριο, στο οποίο είμαι και μέλος, και προσπαθούμε να το διαπραγματευτούμε με το Υπουργείο. Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση, γιατί τώρα ασχολούνται με άλλα πράγματα».

Ο κ. Γαβανάς τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να μπούν τα ανθοπωλεία στο ίδιο καθεστώς με τα supermarket και με τις λαϊκές αγορές καθώς και το δικό τους προϊόν μετά από ένα διάστημα χαλάει και θέλει πέταμα. Όπως τα τρόφιμα.

Σε ερώτηση του speedynews για τους παραγωγούς που τους προμηθεύουν τα λουλούδια και σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα, ο κ. Γαβανάς ανέφερε πως οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν και αυτοί δυσκολίες. «Είναι φαύλος κύκλος. Αν δεν πληρωνόμαστε εμείς, δεν πληρώνονται ούτε αυτοί. Πήραν μια προκαταβολή με την παράδοση του προϊόντος στα ανθοπωλεία, αλλά και αυτοί περιμένουν από εμάς. Για να πληρωθούν, και για να πληρώσουν και τους παραγωγούς στο εξωτερικό και ούτω καθεξής. Επίσης ακούμε συνέχεια από την κυβέρνηση και το υπουργείο να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Βεβαίως, εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να στηρίξουνε εμάς και εμείς αυτούς».